I riksdagsvalet kommer SD in

Som det nu ser ut bland de svenska väljarna så tar Sverigedemokraterna säkerligen plats i riksdagen nästa år. Borgerligheten har i vissa fall inget mot detta och i vilket fall som helst har de inget att sätta mot det hela, oavsett vad Sanna Rayman från sin höga hästar tror på SVD:s ledarsida.

Jag har studerat valsiffrorna från EU-valet i Göteborg och Sverigedemokraterna (SD) har gått fram i alla typer av områden. Minst har de gått fram i områden i innerstaden där den ”kulturella delen” medelklassen bor och är det också finns stora studentboenden och i arbetarområden där det funnits aktiva vänstergrupper i valet (läs Hammarkullen).

Tidigare har SD aldrig fått många röster i överklassområden, men det fick de denna gång. De har ökat andelen och antalet röster rejält i dessa områden. SD fick röster i detta val, dels på sin främlingsfientlighet och dels på ett nationalistiskt EU-motstånd. Det är förmodligen det senare som avspeglas i rösterna i överklassområden. I förra valet var detta säkerligen röster på Junilistan (JL), men genom att man i detta val hade en vänsterman, Sören Wibe, på förstaplatsen istället för en högerman så tappade JL dessa röster.

Det faktum att bara 37% av de som röstat på Piratpartiet (PP) i detta val uppger att de skulle göra det i ett riksdagsval visra att detta missnöjesparti kanske inte alls kan få några framgångar i det mer allvarligt betonade och betraktade riksdagsvalet. Förmodligen duger det inte med att vara bra på två frågor i ett riksdagsval. Om man dessutom tittar på VALU (Vallokalsundersökningen) och ser att en av de största enskilda väljargrupperna för PP är unga män som annars sympatiserar med SD så inser man att ett högst troligt scenario är att SD kommer in i nästa riksdagsval. I detta EU-val var det framförallt missnöjesröster på PP istället för på SD som hindrade fascisterna från att plats i europaparlamentet.

Med en fortsatt politik från den borgerliga regeringen med inskränkningar i vanliga människors livsvillkor och ökad arbetslöshet innebär det troligen att SD får ett ökat stöd i arbetarområden i Sverige också. Socialdemokraterna kan inte så länge de har en, ur de flesta apekter, likvärdig och likadan politik som den borgerliga alliansen förhindra detta. Miljöpartiet kan det inte, deras väljare återfinns inom den medleklass där SD har svårast att få väljare. Ett ökat stöd för MP där innebär inget hinder för SD.

Vänsterpartiet har förlorat många röster bland arbetare och har länge haft sitt största stöd från smma grupper som MP. Så länge man samarbetar intimt med S och MP kommer V inte att ha möjlighet att förändra detta och de utgör alltså i nuvarande läge inget hot mot Sverigedemokraterna bland sveriges arbetare. Eller, V utgör ingen möjlighet och innebär inget hopp för Sveriges arbetare kanske man ska säga.

Inte heller utgör den yttersta vänstern i Sverige något alternativ som arbetare i gemen vågar sätta sin tillit till. ArbetarInitiativet fick i EU-valet ett mycket svagt stöd, svagare än vad den yttersta vänstern fått tidiagre i EU-val. Därför krävs det något mer för att kunna stoppa Sverigedemokraterns framgångar.

Vänstern och andra i Sverige som vill stoppa fascisterna måste samlas för att diskutera frågan, och då menar jag hela vänstern, inklusive sociala rörelser som inte är partier. Ett möte bör sammankallas till hösten där frågan diskuteras. Det vore bra om vänsterpartiet kunde vara med på något sådant, men för att det ska vara till nån nytta krävs nog att partiet ger upp satsningen på regeringsposter och istället tillsammans med oss andra funderar på hur vi ska stoppa fascisterna från att komma in i riksdagen.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Arbetarperspektiv, Daniel Scythe, LOKE, Utsikt från höjden,
I media: SVD, DN1, 2, EX, AB, ETC1, 2, 3, Fria.nu, GP1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

14 Replies to “I riksdagsvalet kommer SD in”

 1. ”Det faktum att bara 37% av de som röstat på Piratpartiet (PP) i detta val uppger att de skulle göra det i ett riksdagsval visra att detta missnöjesparti kanske inte alls kan få några framgångar i det mer allvarligt betonade och betraktade riksdagsvalet.”

  Det där är ju bara halva ekvationen. Även de andra partierna har folk som inte kommer att rösta lika i nästa val, och en del av dem kommer att rösta PP. Med andra ord, det kommer antagligen att jämna ut sig.

  Sedan är det ett år kvar. Om det är något PP visat så är det att allt kan ändra sig på ett par månader.

 2. Arbetarinitiativet var i princip totalt okänt bara några veckor innan EU-valet. Vet inte ens hur länge det funnits. Vem tusan vågar rösta på något som knappt verkar finnas? Kändes tämligen oseriöst.

  När en rörelse varit aktiv i 3-4 år går den att ta på allvar. Om ens då (och nej, det hjälper inte att bakomliggande organisationer varit aktiva längre tid). Namnkännedom är allt.

 3. Nu drar du väl ändå lite väl stora växlar på SDs resultat i EU-valet. Att kalla dem för fascister är direkt felaktigt. Menar du på fullt allvar att det är fascismen och inte den nuvarande borgerliga politiken som är det stora hotet mot arbetarklassen?

  Att ha som främsta mål att stoppa Sverigedemokraterna från att komma in i riksdagen är direkt kontraproduktivt, Lika kontraproduktivt som att banka dem i skallen. Det hjälper inte att ropa stoppa rasismen när arbetslösheten stiger dag för dag. Då måste man gå ut på gator och torg och kräva allas rätt till arbete. Då måste man klämma åt arbetarklassens egna parasiter,fackpamparna och sosse-eliten och ställa dem mot väggen. Lär av vänsterns misstag i England.

 4. Du drar fel slutsatser. VALu säger att 37% av de som röstade till EU-valet skulle göra samma sak i riksdagsvalet. Det säger inget om de 4 miljoner som inte röstade och det säger inget om de x hundra tusen nya väljare som får rösta 2010.

 5. Hur kommer du fram till att den största enskilda väljargruppen som valde PP i söndags är sverigedemokrater? Jag vet att det sades så i valvakan i söndags, men om man tittar på den bild Henrik Oscarsson har presenterat, där de 37% som du anger finns med, så visar det sig att endast 5% av de som röstade på PP skulle lägga sin röst på SD om det vore riksdagsval. 18% är moderater, 16% är sossar, 7% är vänsterpartister och 8% miljöpartister. Om inte detta är felaktigt och du har annan info så kan i alla fall inte jag få ihop det hela till att den största enskilda väljargruppen är sverigedemokrater. Länk till Oscarssons info: http://www.henrikoscarsson.com/2009/06/m-garna-fp-men-ej-i-riksdagsval.html

 6. Fredric och andra: Enligt Sören Holmberg och valvakan. Jag vet inte var diskrepansen mellan de uppgifterna och Oscarssons (också från VALU) kommer från. Det är möjligt att uppgiften måste ändras.

  Testuggarn: SD är solklara fascister. Inget tvivel om skaen. Det är möjligt att du inte delar min upfattning och då måd et var så.

  Den nuvarande krisen och den borgerliga politiken ihop kommer att skapa fascistiska lösningar. Gör det redan (FRA-lagen, Ipred osv).

  Att SD kommer in om inget görs ser jag som ställt utanför allt tvivel. När valdeltagandet ökar i riksdagsvalet så ökar det i de grupper där SD, S, V etc har många röster. Så även om S och V ökar så får SD fler röster och kommer in. PP, MP och FI med sina medelklassröster kommer inte att förändra det.

  Det PP, och JL i förra EU-valet, visat är att saker kan ändras fort när det gäller EU–val. Det har ingen bäring på riksdagsval. Lägg också märke till att 73% av SD-röstarna säger att de skulle röstat på dem i ett riksdagsval.

  Vi kan också konstatera att AI:s väljare i stor utsträckning också hade röstat på AI i ett riksdagsval.

  Sen misstolkar du en del, testuggaren. Det beror förmodligen på att du inte följt min blogg speciellt länge. Läs de artiklar jag skrivit om hur SD bäst bekämpas. Jag har skrivit åtskilliga. Det handlar inte om valagerande utan om att bekämpa den borgerliga privatiserings- och nedskärningspolitiken.

 7. ”Att kalla dem för fascister är direkt felaktigt. Menar du på fullt allvar att det är fascismen och inte den nuvarande borgerliga politiken som är det stora hotet mot arbetarklassen?”

  Nej, visst är SD ett fascistiskt parti (om än inte lika öpppet som exempelvis Lega Nord), det finns det som Anders skriver, inga tvivel om. De som tvivlar är antingen sympatisörer eller totalt oförmögna att skilja det som står i ett partiprogram från det som menas av partiet i fråga. De påstår att de bara hatar andra kulturer, men det är ju rena löjan. Man KAN inte hata en kultur utan att få med människorna som odlar den på åtminstone någon släng.

  Den borgerliga politiken yttersta konsekvens ÄR fascism, så jag begriper inte hur du menar att det skulle skilja sig?

 8. Jag får PP:s stöd till ungefär 3% (2,9%), så sägs det också i media. När man räknar på SD, så är det 3,0% även där.

  Detta betyder antagligen att om det vill sig väl, så blir PP särredovisat i opinionsmätningarna framöver. Då blir kampen mellan SD och PP om största utmanarparti mycket intressant att följa.

  MP är dock den direkta konkurrenten om PP:s väljare, på grund av likartad men icke sammanfallande politik när det gäller fildelningen.

 9. Enligt samma mätning som visar att PP skulle få 2,9% i ett riksdagsval, skulle SD få ännu något mindre. Självklart kan mycket händra fram till valet också med dessa väljare, plus att vi inte har gjort motsvarande undersökning för dem som valde att inte rösta i EU-valet, men däremot tänker rösta i riksdagsvalet. Det kan hända att det är en högre andel SD-väljare i denna stora grupp, men det är inte säkert. Därför är det en förhastad slutsats du drar. I de vanliga partisympatiundersökningar som har gjorts ligger SD under spärren i de flesta – men inte alla. Det är onödigt att blåsa upp deras siffror.

 10. I de senaste valen har SD också fått fler röster än vad opinionsundersökningar visar. Därför kan man inte utifrån dem döma ut SD:s chanser att komma in.

Kommentarer inaktiverade.