Dags för en utställning om liberalismens brott

Innan Forum för Levande Historia (FFLH) läggs ner för gott så tycker jag man kan ta sig tid att göra en utställning om liberalismens brott, eller som Åsa Linderborg skriver, realliberalismens brott:

Varför är det så intressant att Jan Myrdal stödde Pol Pot, men inte att Ronald Reagan gjorde detsamma? Forum uppmärksammar aldrig brott begångna av regimer Sverige handlar eller samarbetar med. Det är därför förra årets utställning om Kina gör halt vid 1989. Det är därför Forum inte ”informerar” om USA:s krig mot Vietnam, Kambodja och Laos, som skördade långt fler offer än Pol Pots styre gjorde – det kallas inte ens folkmord – eller USA:s alltjämt pågående brott i Irak och Afghanistan. Det är därför Forum inte larmar om Israels ockupation av Gaza och Västbanken.

Det är också därför man inte gör utställningar över alla svenska resenärer som frotterat sig med diktatorer. 1977 åkte handelsministern och folkpartisten Hadar Cars till Indonesien för att äta middag med Suharto, som vid det laget hade lågt räknat en miljon avrättningar på sitt samvete: kommunister, fackföreningsledare, radikala präster, jordlösa, medborgarrättsaktivister, nunnor och östtimoreser. Med sig hade Cars ett gäng hungriga vapenkrämare från bland andra Bofors. Man kan säga mycket om Jan Myrdals resa – vi har pratat om den i 31 år nu – men han har trots allt inte levererat några vapen eller slutit några handelsavtal med en massmördare.

Tog Forum sin uppgift på allvar, skulle man göra den ena utställningen efter den andra om realliberalismens brott. Det sker inte, eftersom myndigheten hela tiden måste ta politiska hänsyn till sittande regering.

Läs mer om realliberalismens brott:
USA:s tur att be om ursäkt
40 år sedan blodbadet i Indonesien
”Kommunismens svarta bok” – ett svar från vänster
När Chile föll i fascisternas våld
En ostraffad diktatur
Den moderna terrorismens uppkomst
USA och Sydostasien
Stalinismens och liberalismens brott
Ett av världens värsta folkmord
Det är dags att erkänna folkmorden på kommunister
Nytt inbördeskrig i Irak?

Läs mer om FFLH:
Upprop fortsätter skapa svallvågor
Vi är emot all kampanjhistoria
Kritiken gäller åsikter som upphöjts till sanning
Forskningens politisering är ingen ny fråga
Om historieuppropet – uttalande från Socialistiska Partiet
Forum för statlig propaganda

Intressant?
Bloggat: B&P1, 2, 3, Utsikt från ett tak, Jinge, Lasse, LOKE1, 2,
Borgarmedia: DN1, 2, 3, NM1, 2, 3, AB1, 2, 3, SVD1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Per Altenberg – Ett Liberalare Sverige » Blog Archive » Lindeborgs lögner()

 • Anfall är bästa försvar, så kan man väl sammanfatta Linderborgs ideér.

  Så länge FFLH höll på med nazismens vedervärdiga brott hördes inte mycket kritik från vänsterhåll. När nu uppmärksamheten riktas mot kommunismens precis lika vedervärdiga brott ja då slår man knut på sig själva för att hitta den ena bortförklaringen efter den andra. Ynkligt är vad det är. Pol Pots fruktansvärda brott får aldrig marginaliseras.

 • Anders_S

  Allianspartisten. Jo det fanns kritik från vänstern också då. Bland annat en artikel i Ordfront 10/2003 av Åsa Linderborg, Daniel Brandell och Martin Linde med flera. En artikel som kritiserades av borgerliga.

  http://www.socialistiskapartiet.se/e107_plugins/content/content.php?content.1072
  http://www.socialistiskapartiet.se/e107_plugins/content/content.php?content.1073
  http://www.socialistiskapartiet.se/e107_plugins/content/content.php?content.1074

  En del av ovanstående artiklar kräver att du är registrerad användare på SP:s hemsida. Dock inte den första ordfront-artikeln.

 • Allianspartisten är direkt löjlig. FFLH har kritiserats sen sitt skapande. Ynkligt är vad det är att inte nämna att USA var den som stödde Pol Pot – efter att hans brott kommit i full dager. Att det var USA som såg till att Pol Pots organisation representerade landet i FN. Att det var USA som såg till att Pol Pot fick nödhjälp.

  Däremot var det det kommunistiska Vietnam som sparkade bort honom från makten.

 • profanum_vulgus

  Men allianspartisten verkar ju rösta på allianspartierna, då kan man väl inte räkna med att han kan söka information på egen hand.

 • None

  Historia utan perspektiv är inte värt mycket. Skapar snarare nya kriser. Problem kritiserar ju aldrig när det är västvärldens vänner som sitter vid makten eller ekonomiska intressen som styr. Vi gör glatt affärer med länder i afrika som har en avsevärt mycket kortare medellivslängd än Nordkorea. Dit vi inte längre skickar någon mathjälp via WFP för miljoner. Länder med galna hälsokatastrofer. Och offentliga halshuggningar i Saudiarabien har vi inga problem med. Iran är dock så onda att de inte ska få importera bensin från Indien och det ska beskrivas som något ondskefullt om de ”ransonerar” så att bara 120 liter bensin i månaden säljs till rabatterat pris. (Mer än medelbilen i Sverige förbrukar i snitt).

 • Håller med dig Anders. Det är dags att gräva fram ödet för varenda människa som svultit ihjäl för att den liberala ekonomins kugghjul ska kunna snurra, varenda stackars fan som fått gå från hus och hem i den liberala spekulationens namn och varenda jävel som tagit sitt liv i skam över att ha kunnat förlora allt i ett svep på en uselt reglerad marknad!

 • Pingback: Tystnad ska råda om brott mot mänskligheten i demokratins namn | Mullvaden()