Rasism och nazism bekämpas inte med byråkrati

Man kan inte bekämpa rasism och nazism med byråkrati på det sätt som en del vänsterfolk (?) som Nisha Besara tycks vilja göra. Nazism och rasism måste bekämpas på det politisk planet, av vanliga människor, genom solidaritet och kamp för gemensamma intressen för alla fattiga och arbetare. Det är så som rasism och nazism bäst bekämpas. Inte att man använder statens (som ju anarkister väl är mot) byråkrati (som jag är mot) som verktyg. Nej man måste använda folkliga mobililiseringar och folklig aktivitet som verktyg.

I sann demokratisk anda bör vi alla protestera mot nazisterna när de uppträder på våra gator, vi bör i sann demokratisk och folklig protestanda vägra samtala med dem och därför inte ge dem tillgång till de arenor som vi betrkatar som våra, som folkets, dvs skolor, gator, torg, folkliga möteslokaler osv. Överallt bör vi protestera mot, mobilisera mot dem och i våra möteslokaler (arbetarrörelsens så väl som gemensamt ägda) ska de inte släppas in.

Det är folket som ska mobiliseras mot nazism och rasism, inte byråkratin. Därför är det riktigt enligt reglernaatt Nationell Idag får presstöd. Att förändra reglerna för presstödet är byråkratiska maktmetoder från staten. Det är en inskränkning av yttrandefriheten och en inskränkning av demokratin. Sånt ska vi i vänstern inte applådera eller föreslå.

Det handlar inte heller om att presstödet kommer att finansiera en fascistisk rörelse eller inte. Det kommer det inte att göra. Det man får i presstöd går inte att lägga undan till organisationen utan går till att producera tidningen. Så är det för Socialistiska Partiet och Internationalen och så blir det för fascisterna och Nationell Idag. Pengarna går åt för att göra en tidning. Den som i likhet med Andrea Doria tror att det är på nåt annat sätt lever inte i verkligheten och saknar kunskap om tidningsproduktion och vad det faktiskt kostar.

Precis som jag skrev tidigare kommer ett presstöd där staten ska kontrollera den politisk korrektheten hos dem som ska få det, att snabbt inskränka demokratin inklusive yttrandefirheten och riktas mot allehanda människor och organisationer, förmodligen färmst mot arbetarröelsen och vänstern. Björn Wiman, kulturchef i DN, har redan slagit in på den vägen. Folk som är förintelseförnekare ska överhuvudtaget inte få skriva tycks han mena.

Presstödet bör finnas kvar, presstödet möjliggör att vänstertidningar kommer ut och det begränsar Bonniers och Hjörnes monopol inom tyckandet och medievärlden. Det är som Åsa Linderborg skriver:

Lika provocerande att Nationell Idag har så många läsare [att man får presstöd, min anm.], är att beslutet föranleder vissa borgerliga opinionsbildare att ifrågasätta hela presstödet. Presstödet tillkom för att rädda åsiktspluralismen när sossepressen var i fritt fall, men i dag är inga tidningar partifilialer, är ett argument. Som om ”oberoende liberala” morgontidningar som Dagens Nyheter eller Sydsvenskan inte skulle tjäna som regeringsorgan.

Om vi slopar presstödet tystas de tidningar som i dag bjuder det största ideologiska motståndet mot nyfascismen: den lilla vänsterpressen. Det samlade demokratiska värdet av presstödet är långt större än de pengar som nu regnar över Nationaldemokraterna. Det inte genom att stärka Bonniers dominans ytterligare, som vi bäst krossar brunskjortorna.

Intressant?
Bloggat: Jonas Wikström,
Borgarmedia: MV1, 2, DN1, 2, 3, 4, 5, Fokus, SDS, SVD1, 2, 3, 4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

15 Replies to “Rasism och nazism bekämpas inte med byråkrati”

 1. Det är underligt och lite skrämmande hur de som kallar sig liberaler har hamnat helt snett i den här frågan. För dem är problemet att det finns ett presstöd och avskaffas det så löser man problemet. De vägrar se högerextremism och nazism som ett problem eller tror att det försvinner om man inte låtsas om det. Och frågan om tryck- och yttrandefriheten är som bortblåst nu när det inte handlar om Vilks och påstådda hot från muslimer.

 2. Vet inte var du hittar demokratin i ditt sätt att hantera nazistiska åsikter ” I sann demokratisk anda bör vi all protestera mot nazisterna när de uppträder på våra gator, vi bör i sann demokratisk och folklig protestanda vägra samtala med dem och därför inte ge dem tillgång till de arenor som vi betrkatar som våra, som folkets, dvs skolor, gator, torg, folkliga möteslokaler osv. Överallt bör vi protestera mot, mobilisera mot dem och i våra möteslokaler (arbetarrörelsens så väl som gemensamt ägda) ska de inte släppas in.”

  Kallar du det demokrati?

  1. M: Ja det är en del av demokratin att man får protestera mot odemokratiska åsikter som nazisternas. Över föreningslokaler bestämmer dem som äger lokalerna. På torgen demonstrerar och protesterar vi mot nazisterna när vi vill. Det är en del av demokratin.

 3. ”Det handlar inte heller om att presstödet kommer att finansiera en fascistisk rörelse eller inte. Det kommer det inte att göra.”

  De slipper nu betala över två miljoner för produktionen av tidningen. Pengar som istället givetvis går till en fascistisk rörelse.

  1. Bengt: Det funkar inte så. Du har en totalt orealistisk bild av verkligheten. När man bygger upp tidningen så använder man inte så mycket pengar utan mycket ideell arbetskraft. Det är för att kunna behålla tidningen som man behöver anställd arbetskraft och pengrna går åt. Man kan int ehlelr öevfära pengarna till en organsiation utan måste använda dem i tidningsverksamheten. Det enda som man säga att man brukar kunna få för pengarna som också gynnar organisationen är en lokal.

 4. Svenssons stora problem är att han inte ifrågasätter demokratin det minsta. Vad säger Svensson när Sverigedemokraterna kräver en folkomröstning om invandring/flyktingmottagande/mångkulturellt samhälle/whatever?

  Ska Svensson upprätthålla demokratin, och låta folket rösta? Eller ska Svensson hävda att ”byråkratin” (i bemärkelsen riksdagen) i detta fall, till skillnad från andra, är vad som ska bestämma

  /*off topic, borttaget*/ #AS

  Har Linderborg någon empiri alls för sitt påstående ”aktiv vänsterpress -> färre nazister”? /*Off topic, borttaget*/ #AS

  1. Gertkvist: Riksdagen ingår inte i det som man normalt brukar beteckna som den statliga byråkratin. Riksdagen (parlamentet) är en del av demokratin. Det representativa systemet behövs för att demokratin ska fungera. Men bör kompletteras med och kompletteras redan nu med andra demokratiska metoder som demonstrationer, namninsamlingar, protester, möten och folkomröstningar. Även företagen och ekonomin bör naturligtvis bli föremål för demokratiska beslut.

   Men i en demokrati bör avvägningar finnas om hur och vad som olika demokratiska metoder bör och kan användas. Folkomröstningar kanske inte lämpar sig för allt, men det bör finnas ett sätt för vanligt folk att få igenom en folkomröstning (ungefär som i Uruguay). En ständigt pågående demokratisk diskussion om detta är också nödvändigt för att demokratin ska fungera bra. I ett fullt ut demokratiskt samhälle så behövs förstås inget presstöd så just den diskussionen behöver vi inte att där. Men i det delvis odemokratiska Sverige så har de med mycket pengar och borgerliga åsikter ekonomiska och maktmässiga fördelar jämfört med andra åsiktsinriktningar som gör att presstödet behövs för att motverka detta.

   Den sistnämdna frågan får du rikta till LInderborg, men jag delar hennes uppfattning att det är så. Men det är en åsikt utan empiriska beklägg från min sida i detta nu.

Kommentarer inaktiverade.