Imponerande om tro & hat

Boknytt
Tro, terror och tolerans
Ingmar Karlsson
Wahlström & Widstrand

Imponerande om tro & hat

Jag läste en fempoängs datadistans-universitetskurs om islam en gång. Men ambassadör Ingmar Karlssons ”Tro, terror och tolerans – Essäer om religion och politik” är bättre än något jag läste där. Det är en bok som aldrig tappar greppet utan rakt igenom fortsätter att vara faktasprängd och djupanalyserande. Speciellt vad gäller väst, islam och demokratin, som ju är Karlssons specialämne.

Han har från sin utsiktspunkt på generalkonsulatet i Istanbul skrivit sin hittills bästa bok i ämnet. Dessutom avslöjar han USAs och Israels nationalreligiösa överlägsenhetsfundamentalism. Och tar upp asiatisk fanatism och pläderar för ”älsklingsbarnet” euroislam.

Min enda kritik är en viss ”multikulturell  determinism”. Och att han missar att etnicitet inte enbart handlar om makt, ekonomi och individpsykologi ”i grunden”. Etnonationell överlevnadsångest (rädsla för gruppens utplåning) väcker djupa krafter till liv i människan – kanske ett evolutionärt arv.

Intressant?
I media: Smakprov, SDS, NT, SVD1, 2, Kulturen,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Hans Norebrink

  Euroislam är viktigt. Dels för att det i Europa finns goda förutsättningar att utveckla en sekulär islam, som kan sprida sig i världen.

  Dels för att det är bra att ludda upp de geografiska gränserna mellan religioner, så att de inte kan missbrukas för etniska, kulturella, nationalistiska eller regionala aggressiva syften (typ ”civilisationerns krig”).

  Islam är sedan länge en europeisk religion och båda sidor bör inse detta och handla därefter. Mitt förslag är att det muslimdominerade Bosnien och det muslimmajoritära Albanien snarast kommer med i EU. Detta för att bryta dikotomin EUropa-kristet, Arabvärlden-muslimskt.

  Sedan tycker jag EU-länderna, inklusive Sverige, bör bidra till moske¬¥byggen i kompensation för över 1000 års gynnande av den kristna religionen i Europa. Våra kristna lovdagar och skolavslutningar i kyrkan får vi också se över.

  Islam bör bli blågult och europeiskt, sekulärt och demokratiskt. välkommet och vardagligt.

 • Nä, målet måste istället vara att omvandla alla kyrkor till hårdrockskatedraler för att minska deras dominans. Tack och lov är våra helgdagar hedniska så det räcker med att strunta i deras sentida namn.