Elam Håkansson – East Capital

Del 10 av 11 i serien Rysslandsplundrarna

1997 bildades East Capital av Peter Elam Håkansson, Karine Hirn och Kestutis Sasnauskas. Elam Håkansson och Sasnauskas hade tidigare arbetat för bland annat Enskilda Securities och Karine Hirn för Eastbridge Scandinavia. Alla hade arbetat med den östeuropeiska och ryska finansmarknaden. Idag är också Justas Pipinis, Jakob Griepengasser, Aivaras Abromavicius och Albin Rosengren delägare i East Capital. Aivaras Abromavicius hade innan han kom till East Capital arbetat för Baltikums största bank, Hansabank, och för Brunswick, Gerard De Geers och Martin Anderssons bolag som varit central för plundringen av Ryssland.

År 2000 grundade East Capital och svenska statens Swedfund ett gemensamt managementbolag för att hantera investeringar i Östeuropa. Senare övertogs hela ägandet i detta bolag av East Capital. 2010 köpte bolaget upp Asia Growth Investment (AGI).

East Capital förvaltar idag ca 42 miljarder SEK i börsnoterade såväl som onoterade bolag och antalet anställda uppgår till 150. Företaget är snårigt organiserat med en rad av varandra oberoende bolag och fonder sammanhållna av ett par förvaltningsbolag i vilka ovan nämnda 7 personer är delägare. Enligt uppgifter i media är Elam Håkansson ägare till uppemot 50% av bolaget (bolagen?) och de andra sex delar på resten. (År 2005 ägde Elam Håkansson 49%, Sasnauskas 27%, Hirn 13%, Pipinis 6% och Abromavicius 5%). I East Capital Explorer AB som är börsnoterat så äger och kontrollerar olika East Capital-fonder och delägarna i East Capital cirka 10% av aktierna och rösterna. I övrigt ägs aktierna i bolaget av en rad stiftelser och fonder och i styrelsen sitter Justas Pipinis och Karine Hirn.

Precis som hos andra riskkapitalbolag så är flera av fonderna registrerade i skatteparadis, i dessa fall Luxemburg och Cayman Islands. Förvaltningen sköts av East Capital Asset Management AB och East Capital Alternative Investments (Cayman) Ltd. En stor del av investeringarna återfinns i finanssektorn och energisektorn i Ryssland, Östeuropa, Turkiet och på Balkan.

East Capital har också två Private Equity-fonder. Det finns två typer av investerare i de snare, dels direktinvesterare, dels delägare i East Capitals aktieägar/investerarkonsortium, East Capital Financials Investors AB. Även här dominerar investeringar i finanssektorn, företrädesvis i Ryssland och andra delar av det forna Sovjet. I en del av bankerna är East Capital en av de största ägarna och i många har man styrelsrepresentation.

Bland rådgivarna till East Capital finns självklart två av de centrala personerna i samband med det svenska deltagandet i plundringen av Ryssland, Anders Åslund och Örjan Berner. Andra kända personer från svenskt näringsliv och svensk politik är Anders Böös, Klas Danielsson, Bengt Dennis, Lars O Grönstedt och Risto Silander. Tidigare har även Carl Bildt funnits med.

Peter Elam Håkansson är gift med Anna Elam, förmodligen hon som är största ägare (Stora Vattnet Invest) i Unlimited Travel Group.

Läs mer: Newsdesk1, 2, 3, AV1, 2, DI, E24_1, 2, 3, Chef, RT1, 2, 3, 4, DN, VA1, 2, SVD, SR,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Technorati: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

Series Navigation<< Sven Norfeldt – DunrossTorbjörn Törnqvist och Gunvor Group >>
Advertisements