Krogarna på Avenyn – Stureplansgruppen

Del 2 av 6 i serien Krogarna på Avenyn och våldet

Stureplansgruppen är ett Stockholmsbaserat nöjesföretag som också har en nattklubb i Göteborg, Push. Tidigare drev man också Nivå, men den nattklubben är stängd för ombyggnad efter att ha varit plågad av våld och brott. År 2006 sprängde Bandidosmedlemmar i Göteborg vaktchefens bil som stod parkerade utanför dennes bostad på Storgatan:

Bandidosledaren Mehdi Seyyed, som nekats inträde, dömdes i hovrätten till sju års fängelse för att ha anstiftat bombattentatet.

Vaktchefen sysslar i dag med något helt annat. GP har pratat med honom. Han vill absolut inte medverka i en intervju. Att han inte vittnade mot Seyyed i rättegången förklarar den nu 42-årige mannen med orden:

– Det var av hänsyn till mig själv och min familj.

En polisman med Avenyn som arbetsfält beklagar att vaktchefen hoppade av och därmed öppnade för mindre seriösa efterföljare:

– Den killen tolkade paragraferna rätt, kanske till och med för effektivt. Han skaffade sig därför ovänner, både externt och internt. Efter honom har det spridit sig en osund kultur inom dörrvaktsorganisationen.

2009 var det ett dråpförsök inne på korgen. Ingen vågade vittna om dådet. Den 24-åring som utpekats som skyldig för dråpet sköts senare på nattklubben:

Det startade i mitten på 1990-talet som en flervåningskrog för olika smaker och musikinriktningar. Här, i dessa salonger, rörde sig ofta en känd gängmedlem 24-åring från Mölndal.

Han tillhörde den undre världen och hade kopplingar till flera kriminella konstellationer, senast Asir. Den unge mannen delade sin tid mellan gymmet på Kungsgatan och sitt favoritplace på Avenyn. När han inte satt anhållen eller häktad, alltså.

I maj i fjol blev 24-åringen ihjälskjuten, mitt på dansgolvet, av en ännu icke gripen torped.

Det påstods vara en hämnd för en gammal oförrätt, ett dråpförsök i exakt samma lokal på Nivå i november 2009.

Senare under samma år greps en restaurangchef och fler vakter misstänkta för att ha misshandlat gäster. Ett stort antal personer kommer att åtalas. Misstankar om att man också bestulit gäster finns. Vkterna arbetade för ett bolag som hette Bevakningskompaniet och som skötte vakthållningen på flera av Stureplansgruppens krogar och nattklubbar. De misstänkta vakterna jobbade även på nöjeskoncernens andra krog, Push.

Bevakningskompaniet och dess vakter har kopplingar till en mängd anmälningar för brott och till gangstergäng:

2007 anmäldes 7 vakter vid restaurangen The Lab vid Stureplan i Stockholm. Resturangen ägs och drivs av Stureplansgruppen som även vid sina nattklubbar i Göteborg, Nivå och Push, använt Bevakningskompaniet för tjänsterna som ordningsvakter.

[…]

2008 fick Bevakningskompaniet två bilar förstörda i attentat, en bil brändes upp i Göteborg och en annan bil sprängdes med en bomb i Stockholm. För bomben i Stockholm greps en då 30-årig man som i media beskrivs som ”stureplanskändis” och ”tv-profil”. Hela affären kan ha handlat om en fordran som 30-åringen ansåg att han hade på Bevakningskompaniet. Efter en korts tid som anhållen släpptes 30-åringen men avfördes inte från utredningen. Två veckor efter det första bombattentatet i Stockholm riktades ett attentat mot ytterligare en bil med anknytning till Bevakningskompaniet.

En anställd i bolaget, tillika poliselev, satt under år 2008 anhållen en kort tid, misstänkt för övergrepp i rättssak. Den saken handlade om att han försökt påverka två finansmäklare, tillika målsägare i en utpressningaffär i Norrköping. Poliseleven agerade i samarbete med en vän, också han anställd i Bevakningkompaniet. En av de åtalade i det aktuella utpressningsmålet var en man som har kopplingar till Original Gangsters och som också varit anställd i Bevakningskompaniet och som jobbat som vakt vid Stureplansgruppens krogar. Även i örigt tycks den dåvarande poliseleven ha varit inblandad i en rad olika brottmål kring våldsbrott, oftast som målsägare.

När det gäller Push så eldades en vakts bil upp år 2008 då en dotter till en välkänd gangster nekats inträde och 2010 så bröt nattklubben mot alkohollagstiftningen.

2008 grep en av företagets nattklubbschefer för narkotikabrott trots att företaget är med oi projektet krogar mot knark

Ägaren till Stureplansgruppen, Vimal Kovac, menar dock att koncernen inte har nåt ansvar för att deras ställen varit fyllda av problem. Istället skyller han på polisen. Men man undrar ju då varför Kovac och den tidigare delägaren Ulf von Roth under lång tid anlitade ett uppenbart oseriöst vaktföretag. När man bytte bolag följde personalen med så samma vakter som nu är misstänkta för misshandel och rån fortsatte arbeta på ställena, trots att det redan fanns misstankar mot dem då. Ulf von Roth greps år 2008 misstänkt för narkotikabrott, enligt tidningen Realtid och är numera inte delägare i Stureplansgruppen.

Utöver de nämnda nattklubbarna i Göteborg och The Lab driver Stureplansgruppen ytterligare en rad nattklubbar, restauranger och caféer. Kändast bland dessa är väl stockholmställena Spy Bar, Sturecompagniet och Gutekällaren i Visby. Dessutom konferenslokaler och en del annat liksom ett mediaföretag, Stureplan Media och ett eventföretag, Stureplan Event. På Spy Bar greps journalisten Fredrik Virttanen för narkotikabrott år 2008. Efter detta fick Virttanen arbete på Spy Bar som DJ och programledare. Spy Bar har också dömts till skadestånd för diskriminering.

En tidigare vaktchef på Spy Bar är pseudokändisen Fadde Darwich som har varit misstänkt för en rad olika brott och dömts för en del. Idag driver denne ett eget säkerhetsföretag. Han för sin del skyllde en del av sin brottslighet på Vimal Kovac:

Våren 2003 fick han rådet att sälja sitt välmående företag till en totalt okänd man för en krona. Han läste aldrig igenom det minst tiosidiga köpeavtalet, han har ingen kopia av det, han vet inte vad mannen heter, eller vad den nye ägaren skulle göra med företaget.

Han påstår att rådet gavs av Stureplansgruppens vd Vimal Kovac, ”min bäste vän och mentor”. ”Jag litade blint på honom. Jag ifrågasatte aldrig hans order”, säger Darwich, som för två år sedan fick sparken av Vimal Kovac för att Spy Bar behövde ”en profiländring”.

Verksamheten, vaktandet av krogar som Spy Bar, Laroy och Sturecompagniet, fortsatte som vanligt. Märkligt nog hade Fadde Darwich fortfarande kontroll på det mesta: skickade ut fakturor, hämtade in kontanter, hanterade bankkontot och använde företagets kreditkort ohämmat.

All bokföring skickade han sedan i ett kuvert till den nye ägaren på en adress som han oturligt nog i dag inte har kvar eller minns.

Med tanke på de återkommande problemen med våld och knark på företagets har jag svårt att ta företagsägarens ord på allvar. Det kan inte vara möjligt att han och hans företag är så rena som de utger sig för att vara.

Läs mer: DPS, SVD1, 2, EX1, 2, 3, 4, 5, DN1, 2, 3, 4, SR, DM, Restauratören, RT1, 2, 3, 4, AB1, 2, 3, NM, DI, Resumé1, 2, 3, 4, Newsdesk, VA, GT, GP,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Technorati: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

Series Navigation<< Krogbranschen och våldetKrogarna på Avenyn – Profilrestauranger AB >>
Advertisements
 1. Ett utav problemen med Stureplan och själva gruppen, är centraliseringen och profiteringen av klubbkulturen. Klubbkulturen startades i USA i mitten av 70-talet som ett sätt för arbetarklassen och HBTQ-rörelsen att tillsammans njuta av discomusik. Glöm borgerliga Studio 54, för det fanns ett alternativ för oss vanliga dödliga också; Paradise Garage. Precis i utkanten av Greenwich Village på adressen 84 king street låg garaget och all möjlig disco strömmades ut från den. Med Larry Levan som hus-DJ drev man på faderskapet om det som nu kallas House. Fast bara 18 månader efter ”Saturday Night Fever” drabbades klubbkulturen av ett enorm bakslag; Disco Demolition Night.
  Du kan forsätta med hjälp av den här dokumentären, Pump Up The Volume – A History of House Music. http://www.youtube.com/user/frameaddict#grid/user/854D0822D90F60ED

   • Hur tror du att man kan förhindra ytterligare centralisering av klubbkulturen? Mitt råd är att öppna i mer osannolika platser, som förorterna t.ex. Minst två stycken per plats för att få igång en bredd så att alla kan vara med. Mitt förslag på platser är Frölunda Torg, Angereds Centrum, Wieselgrensplatsen, Friskväderstorget, Eriksberg, Lindholmen och andra osannolika platser.
    Jag tänker mig London som inspiration och dess decentralisering. Även om borgerliga Ministry of Sound håller till där, så trängs den inte tillsammans med andra klubbar i den absoluta närheten.

    • Jag tror inte det fungerar. De illegala klubbarna på 1980-talet innebar en decentralisering i praktiken. med mindre våld och bråk än än på Avenyn. Inte var det mer droger heller. Idag finns denna typ av verksamhet främst i Marieholms industriområde efter att ha legat på centrala Hisingen i många år. Göteborg är en liten stad och det är inte vettigt att jämföra med London. Det finns ett alternativt nöjescentrum i Göteborg och det är kring långgatorna och Järntorget: annan musik, annan kultur och andra klubbar än vid Avenyn

     • Göteborg är kanske en liten stad, men att decentralisera nattlivet är själva avgörandet mellan sov/kontorsstad och en spirande metropol som aldrig sover. På så vis behövs det byggas tätare och strävandet efter ett stråk måste bort vare sig de heter Avenyn eller Andra Långgatan.
      Det skulle funka med legala klubbar om inte politiker med fördomar lade näsan i blöt. I en växande stad behövs det också verksamheter tillsammans med bostäderna. För ungdomarna kan en närliggande nattklubb, i samklang med en aktiv ungdomsgård, vara ett bra sätt att få igång dem.
      Det som sker nu, är att HBTQ-hatet ute i förorterna växer så det knakar medans HBTQ-folket själva gått vilse en sannerligen borgerlig och dekadent illusion om hur de ska vara och leva.

     • Jag är i stort överens med dig utom om en faktauppgift. Det finns inga belägg eller bevis på att intoleransen i samhället ökar. Snarare tvärsom. Den minskar enligt alla tillgängliga undersökningar. Fördomar om och mot HBTQ-personer har alltid varit vanligare i arbetarklassen och bland djupt troende av olika slag. Så är det fortfarande.

     • Jag som HBTQ själv känner en viss dubbelmoral inom vänstern, där man säger att man värnar om alla utsatta minoriteter, samtidigt som man klankar ner och fryser ut oss macho-fria varelser. Men det är la en rest efter den viktorianska eran, då burdus, stöddig och tämligen färglös arbetarism var rådande.

     • Men varför finns det då ett så starkt Disco-hat inom vänstern här i Sverige? Har den då inget samband med den HBTQ-hat som då frodas där? Eller har vänstern gått och blivit asexuella viktorianer (Disco är en väldigt sex-tyngd genre) som lirar Morrisey och glömmer helt bort att de är fertila människor.

 2. Pingback: Krogarna på Avenyn - Profilrestauranger AB | Svensson

 3. Pingback: Man avrättad på Erik Dahlbergsgatan | Svensson

 4. Pingback: Åtal mot våldsamma ordningsvakter | Svensson

 5. Pingback: Våldsamma vakter inför rätta | Svensson