Ytterligare skottlossning i Backa – gangsterincidenterna duggar tätt

Två dygn efter att en 37-årig man med anknytning till Bandidos skjutits i Backa har nu ytterligare en 37-årig man skottskadats i Backa efter att skottlossning rapporterats. Han påträffade klockan 22:30 på fredagskvällen vid Blendas gata. Ett mängd poliser befann sig, på grund av skottlossningen, i Backa under fredagskvällen.

Denna typ av uppgörelser och mordförsök eller mord inom den kriminella världen vållar mycket uppmärksamhet, men totalt sett utgör våld som utövas av  och inom organiserad brottslighet en mycket liten del av våldsbrottsligheten i Sverige. Så även när det gäller mord och mordförsök. De flesta människor blir mördade av någon nära anhörig/vän i hemmet.

Antalet mord i Sverige är totalt mycket litet. 90 stycken fall av våldsam död (mord, dråp, vållande till annans död) per år ungefär, en minskning från 1990 med 25%.  Andelen mord som begås i gangstermiljöer är 11%, dvs ungefär 9 stycken per år, vilket är mycket få. Denna andel har dock ökat sen 1990 då den var 6%. Andelen fall av våldsam död som en följ av spontanbråk och dispyter var 26% mellan 2002 och 2006. I bara 12% av var gärningsman och offer okända för varandra.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

6 Replies to “Ytterligare skottlossning i Backa – gangsterincidenterna duggar tätt”

 1.  Bara en liten kommentar angående minskingen med 25% sedan 1990. Det är inte att det begås förre mord idag än förr, utan att man förr ofta dubbelrapporterade mord, att tex olyckor eller självmord ibland registrerades som mord innan utredning och att mord som begåtts i utlandet rapporterades i Sverige. Det handlade alltså om slarv och ett dåligt system hos polisen som nu blivit åtgärdad. 

  Sen är det självklart så att morden mycket väl kan ha minskat, det tror jag absolut, men inte med 25%

  1. Nej, överrapporteringen idag är mycket större än 1990. Minskningen är reell. Det begicks då över 100 mord per år, idag cirka 90. Idag anmäls 250 mord årligen, då var det betydligt färre.
   (Källa Brå)

   Så du har helt fel. Helt fel, Läs på ordentligt innan du skriver om saker du uppenbart inte vet nåt om. Följ exempelvis länkarna jag gett så slipper du skriva dumheter och nonsens.

 2. Fast 100 till 90 är inte en minskning med 25% utan med 10%, om dina siffror stämmer..

Kommentarer inaktiverade.