Alla lyckoböckers moder

Boknytt
Lycka & lidande
Bengt Brülde
Studentlitteratur

Alla lyckoböckers moder

Alla vill vara lyckliga. Individer som grupper/kollektiv/nationer/samhällen. Själv har jag tagit lyckopiller i tio år, och slukat en del böcker om lycka – varav en del självhjälpslitteratur av det peppiga slaget. Men författaren till denna nästan 400-sidiga bok – som är docent i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet – lutar åt att det inte är så lätt att göra sig själv lyckligare.

Och han verkar verkligen veta vad han talar om. Denna ganska populärvetenskapligt hållna megalärobok innehåller en överväldigande encyklopedisk anhopning och sammanfattning av allt som verkar finnas att veta om lyckoforskningen. Man imponeras av detta massiva kunnande. Känner sig ibland som överkörd av en ångvält av fakta – boken är alla lyckoböckers moder!

Som författaren rekommenderar; börja på kapitel 8. Kanske till och med helt hoppa över de första sju kapitlen där det vrids och vänds på definitioner och teorier. Bättre gå pang på rödbetan; Vad det är som gör individer och samhällen lyckliga. Själv känner jag mig helt genomskådad. Alla känslor och tankar jag haft om mig själv, andra människor, och meningen med livet, finns med i boken!

Knappast oväntat är det gemenskap och sociala relationer som gör människor lyckligast; sex, samvaro, samhörighet, samarbete, sällskap, socialt stöd, solidaritet. Inte pengar och prylar. Därför känns det konstigt när boken säger att individualistisk kultur gör människor lyckligare än kollektivistisk kultur. Men jag ser det som ett namngivningsmisstag;

Det som kallas kollektivistisk kultur är i själva verket en diktatorisk, auktoritär, patriarkal och elitistisk kultur där de gamla männen/alfahannarna/patriarkerna bestämmer – alltså en eller flera INDIVIDER som toppstyr. Medan det som kallas individualistisk kultur är frihetlig, jämlik och demokratisk, alltså styrd av KOLLEKTIVET folket.

Mer detaljkritik: tona ner Freud och Buddha. Och som författaren själv skriver har han inte med den evolutionsbiologiska grunden till att vi människor över huvud taget fått känslor av lycka och lidande.

Rimligen syftar de till att vi ska överleva och fortplanta oss – och bygga bra samhällen gynnsamma för detta tillsammans med våra medmänniskor.

Hans Norebrink

Läs också:  Lyckliga människor finns i jämlika nationer

Läs mer: DN, Knuff, SVD, Dagen, AB,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

360 kr hos Bokus

Advertisements