Riskkapitalet är en del av eliten

Det är inte så att riskkapitalisterna är en fristående del av eliten. Det är en integrerad del av den svenska elit som alltid funnits och där familjer som Wallenberg, Söderberg, Bonnier, Ax:son Johnson, Stenbeck med flera spelat en stor roll under snart 100 år. Även direktörsstyrda ägargrupper som Dunker och Handelsbanken/Industrivärden har funnits med ungefär lika länge, medan andra familjer i finanseliten som exempelvis Douglas, Kamprad, Persson, Olsson och Lundberg är nyare.

Några av finansfamiljerna har sina egna riskkapitalbolag, bolag som det äger och/eller kontrollerar. Detta gäller Wallenberg och EQT, Söderberg och Ratos. Familjen Wallenberg har också ett visst inflytande i och en koppling till familjen Andresens riskkapitalbolag Ferd och Herkules och naturligtvis i Investors dotterbolag Investor Growth Capital (IGC) som ju också är ett riskkapitalbolag. Familjen Söderbergs Ratos var tidigare ett helt vanligt investmentbolag, men är numera ett private equitybolag.

Det handlar inte om ”kopplingar” mellan eliten och riskkapitalet och absolut inte om några hemliga kopplingar som SVD påstår. Vilka som sitter i de olika riskkapitalbolagens rådgivande kommittéer, bolagsstyrelser och liknaden redovisas i allmänhet på hemsidorna. I fallet med riskkapitalbolaget Triton så finns det dock ingen redovisning på bolagets hemsida. Där får man i allmänhet söka sig till affärstidningar och de av Tritons fonder ägda bolagen för att se kopplingarna.

Andra kopplingar som finns är IK Invests kopplingar till Handelsbanken:

IK Investment har inte lika många näringslivsprofiler i sitt stall – men den riktiga höjdaren är en av Handelsbanksfärens viktigaste nyckelpersoner: Hans Larsson. Larsson är styrelseordförande i Handelsbanken, ledamot i Industrivärden och Holmen. Men han sitter också i styrelsen för IK:s vårdbolag Attendo. IK Investment använder sig också av tidigare Telia-stjärnskottet Eva Lindqvist som är styrelseledamot i Assa Abloy och även sitter i Industrikapitals portföljbolag Episerver.

Bland de stora investerarna i IK Invests fonder märks nordiska försäkringsbolag som Länsförsäkringar, Skandia, Tapiola och Varma samt holdingbolaget Orkla (familjen Hagen), familjen Söderbergs Ratos (man investerar uppenbarligen hos varandra) och Wallenbergs SEB.  Ursprunget till IK Invest står att finna i SEB. Altor är i sin tur en slags utbrytning ur IK Invest.

I andra riskkapitalbolag är kopplingarna kanske inte lika uppenbara, men bland investerarna i Triton märks Kamprad.

Bland investerarna i danska Axcel finns bland SEB:s pensionskassor , SEB Fonder, Nordea Fonder, SEB, Nordea, Argentum, AXA Private Equity, Partners Group, Equity Partners med flera. Dessutom familjen Hobohm-Hieltes ErnströmsgruppenKirk-Christiansens Kirkbi (Lego), familjen Larsens Jysk, Holch Povlsens Bestseller, Realdania och Wagram.

I Capman handlar det till stor del om försäkringsbolag som Ilmarinen, Varma, Sampo (Nordea) och pensionsfonder som investerat.

Uppenbart är också att alla inblandade, investerare i fonderna såväl som partners i riskkapitabolagens skötselbolag som rådgivare och anställda i riskkapitalbolagen berikar sig på alla sätt som är möjliga och snabba. Höga utdelningar, höga löner, arvoden, bonusar, skattesmiteri, företagsplundring. Det varierar från uppköpt företag till uppköpt företag, från fond till fond och från riskkapitalbolag till riskkapitalbolag exakt hur man gör.

Läs också:

och

dessutom:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

Ett Svar på “Riskkapitalet är en del av eliten”

Kommentarer är stängda.