Bottensiffror för sossarna

Socialdemokraterna får i den senaste opinionsundersökningen från SCB de sämsta siffrorna någonsin. 27,7 % uppger att de stöder socialdemokraterna. En minskning med 6,3 % sen förra undersökningen i maj. Stödet för moderaterna är 33,4 % och har ökat sen förra undersökningen.

Det är oroliga tider och sådant gynnar ofta den sittande regeringen. Man vet vad man har och med tanke på Sveriges ekonomiska utvecklingen är det tryggt att luta på sig på det man har. Missnöje med privatiseringar och vanvård för vilka den borgerliga regeringen är ytterst ansvariga kan inte väga upp detta. Människor vet också att på detta område står socialdemokraterna i grunden för samma politik. Det är förmodligen också en av anledningarna till att socialdemokraterna har svårt att formulera en offensiv politisk linje. Det är svårt att vara offensiv när man i grunden står för samma nedskärnings- och privatiseringspolitik. Små kosmetiska skillnader gör ingen människa glad och lurar inte heller någon. Sen har förstås också frågetecknen kring Håkan Juholt spelat en mycket stor roll för de låga siffroarna.

Både vänsterpartiet och miljöpartiet går framåt i opinionen, vänsterpartiet lite och miljöpartiet betydligt mer. Miljöpartiet ses väl som något annorlunda, men i praktiken står partiet för samma politik som socialdemokraterna och den borgerliga regeringen. man är för privatiseringar och marknadslösningar på alla områden, även där det bevisligen inte fungerar som skolan, vården, elnätet och järnvägen. Vänsterpartiet har i grunden en annan politik men är så vana att svansa efter socialdemokraterna att man inte helle förmå formulera en politik som kan visa på att nyliberalism, marknadslösningar och privatiseringar inte är den rätta vägen. Vänsterpartiet framstår som handlingsförlamat och svagt. Inget parti att hålla i handen direkt. Inget att rösta på och inget att ge sitt stöd alltså.

Intressant?
Bloggat: Laakso, TKJ, Badlands, Röda Malmö, Sjöstedt,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Anonym

  Väl skrivet! 27,7 är heller inte så dåligt med tanke på den totalvridna mediabevakning som pågå – och det är tyvärr bara början. Positiva nyheter för S tystas ner eller ges litet utrymme och negativa ”nyheter” blåses upp. Kan man välja en negativ rubrik som Aftonbladet t ex gjorde igår igen så gör man. När Reinfeldt och M vägrar att debattera riskkapitalister och vår välfärd skrev de ”Juholt får nobben”, men det borde stått ”Reinfeldt vägrar att debattera” eller Statsministern håller sig undan. Tyvärr köper de flesta det som står i tidningarna, så med tanke på det borde siffran varit under 10.

  • Jag håller med dig.

  • Jonas Nyström

   Vilka ”positiva nyheter för S” är det du tänker på? SCBs siffror beror uteslutande på att Juholt är en katastrof av episka mått som partiledare! Obildad, okunnig, klantig Åsa-Nisse-gubbe som ska försöka vinna över vad sossarna har tappat – akademisk medelklass i storstäderna. Glöm det! Jag är ingen sosse –  men jag tycker absolut att Sverige behöver en stark socialdemokrati. Sossarna har slängt kompassen överbord. Det håller inte att skylla allt på stygga media etc. Gör om. Gör rätt. Istället.

   • Nej, det bero inte en huvudsakligen på att Håkan Juholt är en dålig partiledare. Utan huvudsakligen på att socialdemokraterna inte kan erbjuda något politiskt alternativ till den nuvarande regeringen. nedgången började långt innan Juholt blev partiledare. Affärerna kring honom har baar varit en bidragande orsak men ingen huvudorsak till socialdemokratins kris (som vi ju sett i alla länder i Europa).

   • Anonym

    Jämfört med Reinfeldt framstår Juholt som rena undret i bildning, kunnande och pålitlighet.
    Reinfeldt springer och gömmer sig så fort han inte har ett manus att gå efter och risken finns att han måste stå till svars för följderna av sin politik. Fullständigt opålitlig är Reinfeldt, vilket hans senaste vändning vittnar om, där han kovänt och numera är villig att skyffla mångmiljarder av skattebetalarnas pengar till europeiska storbanker för att rädda dem.

    2008 hade sossarna 45 procent i mätningarna. Det dribblade högersosseriet fullständigt bort fram till valet 2010.
    Juholts siffror har sjunkit någon enstaka procent jämfört med Sahlins bottensiffror och det efter massivt mediekampanjande mot Juholt som person.

    Det håller mycket bra att skylla på media för det media är skyldiga till.  Och media är i allra högsta grad skyldiga till att konstant sopa undan alla försök att lyfta upp sakpolitik för medborgarna att ta ställning till.