Regeringen gynnar direktörernas och kapitalets girighet

Näringslivets och överklassens girighet gör sig påmind på många sätt. Regeringens politik för att göda och gynna denna girighet är också mycket tydlig. Det senaste exemplet på de rikas girighet är SCA-direktörernas nya ”jaktstuga” för 80 miljoner:

I maj i år drabbades SCA:s och Industrivärdens styrelseordförande Sverker Martin-Löf av ett dråpslag. SCA förlorade jaktarrendet vid jämtländska Medstugan. I tolv år har SCA och Sverker Martin-Löf bjudit affärsbekanta och kungligheter på exklusiv jakt i Medstugan utanför Åre, ett fjällområde fullt av ripa och älg.

[…]

Samtidigt har en av Sverker Martin-Löfs jaktvänner, finansmannen Maths O Sundqvist, suttit med ett omfattande jaktprojekt i Härjedalen. Maths O Sundqvist, som tidigare var storägare i Industrivärden och hade en representant i valberedningen för maktbolaget, kraschade ekonomiskt i samband med finanskrisen. Sundqvist fick bland annat sin stora aktiepost i Industrivärden tvångssåld. Överbelåningen till Sundqvist ledde även till att investmentbanken Carnegie fick sitt tillstånd indraget.

[…]

Samtidigt har en av Sverker Martin-Löfs jaktvänner, finansmannen Maths O Sundqvist, suttit med ett omfattande jaktprojekt i Härjedalen. Maths O Sundqvist, som tidigare var storägare i Industrivärden och hade en representant i valberedningen för maktbolaget, kraschade ekonomiskt i samband med finanskrisen. Sundqvist fick bland annat sin stora aktiepost i Industrivärden tvångssåld. Överbelåningen till Sundqvist ledde även till att investmentbanken Carnegie fick sitt tillstånd indraget.

Fifflaren Sundqvist hade en på att bygga en stor jaktanläggning på mark han har i Härjedalen, men planeran gick i stöpte på grund av hans finansiella krasch. Nu går SCA-direktörerna med Sverker Martin-Löf i spetsen in och räddar honom genom att satsa 80 miljoner för att bygga en jaktanläggning på området:

Nyligen dök det dock upp en räddande ängel i form av SCA och Industrivärdensfären.

Maths O Sundqvist säger i en intervju i lokaltidningen Härjedalingen att det totalt handlar om en investering på 70–80 miljoner kronor. SCA avböjer dock att kommentera summorna kring bygget till E24/SvD Näringsliv.

Det är inte heller första gången som Sverker Martin-Löf, SCA och Industrivärden är inblandad i skumma affärer:

Redan när Sverker Martin-Löf var nyutnämnd koncernchef i SCA 1989 drogs han in i dåtidens stora skandal. Den gången handlade det om en segelbåt, och summorna var väldigt mycket lägre än i dag. Tillsammans med Industrivärdens vd Kjell Brändström och SCA:s finansdirektör Bert Moss köpte Martin-Löf via mellanhand en segelbåt från SCA. Brändström och Moss fick sparken, medan den färske koncernchefen inte klandrades. Det uppges dock ha funnits avvikande uppfattningar i SCA:s styrelse.

I samband med att Sverker Martin-Löf fyllde 60 år 2003 ville SCA ge honom en jaktstuga i ett annat område i Härjedalen. Efter att någon kommit på att det kunde vara kontroversiellt fick Sverker Martin-Löf i stället livstids förfoganderätt över huset. Även den fastigheten har byggts av prima SCA-timmer och fått el framdragen.

Samma gäng av direktörer som kontrollerar SCA kontrollerar även företaget Sandvik. I detta företag har det också varit en rad underliga affärer och skumma uppgörelser som berikat och gynnat de redan rika direktörerna:

I våras framkom att det en gång så ansedda verkstadsföretaget Sandviks styrelse, i strid med gällande anställningsavtal, beslutat att ta ur bolagets kassa för att ge sin sparkade vd 10 miljoner kronor i extra avskedsgåva. Det blev inga efterräkningar.

Samma Sandvik sålde för fem år sedan ett dotterbolag för 8 miljoner kronor. Köpare var en 24-årig dotter till bolagets vd. Detta fiskrensdoftande upplägg, en ren bulvanaffär, innebar att försäljningen inte behövde godkännas av Sandviks aktieägare på en bolagsstämma. Ett trixande som i efterhand ser ut som en tanke. Nyligen avslöjade Dagens Industris reporter Gustaf Tapper att företaget som genom magi tycks ha förvandlats från bajspåse till smaragd i samma stund som direktören lade vantarna på det. Ifjol sålde han bolaget med en sammanlagd vinst på 200 miljoner kronor. Sandviks reaktion på att ha slarvat bort en femtedels miljard av sina ägares pengar: en utdragen gäspning.

Det finns lagar som är till för att förhindra den här typen av transaktioner och Sandvik har dömts till böter för affären med dotterbolaget. För att förhindra nya böter för de giriga och redan rika direktörerna och kapitalisterna i Sverige tänker regeringen lätt upp bestämmelserna så den typen av affärer som Sandvik gjorde blir lagliga. Sålunda arbetar regeringen för att belöna girighet och att redan rika ska kunna berika sig än mer på tvivelaktiga fiffelaffärer. Helt lagligt. Regeringens utredare i frågan vill nämligen att lagen ska göra mildare och i praktiken verkningslös.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements