De mäktigaste inom sjöfarten

Göteborg är en Europas större hamnstäder. Containerterminalen i hamnen, dvs Skandiahamnen, ägs av världens största rederiföretag, Mærsk. Detta via dotterbolaget APM Terminals. Mærsk är inte bara världens största rederi utan man är också ägare av världens största containerfartyg som regelbundet angör Göteborgs hamn. Enligt Lloyd’s List är dessutom de ledande företrädarna för företaget, Nils Smedegaard Andersen och Eivind Kolding, världens mäktigaste män (det finns faktiskt bara två kvinnor bland de som anses vara de 100 mäktigaste inom sjöfarten) inom sjöfarten. Nils Smedegaard Andersen är VD för hela koncernen och Eivind Kolding är VD för containerverksamheten. Ingen av dem sitter dock i styrelsen för företaget. Det gör däremot två ägarrepresentanter, två personer ur ägarfamiljen, nämligen Ane Mærsk McKinney Uggla och Leise Mærsk McKinney Møller.

Näste nordbo på listan är norrmannen John Fredriksen på tredje plats. Han äger en snårig företagsgrupp inom sjöfarten och oljeindustrin och har kanske inte uppnått sin position genom helt rumsrent agerande direkt. Av skatteskäl är han numera skriven på Cypern och driver sin verksamhet därifrån. Formellt alltså. Han äger bl.a. ett av världens största tankrederier, Frontline, och det stora gastankerbolaget Golar LNG.

Till nästa nordbo därefter är det långt. På plats 51 återfinns Thomas Wilhelmsen, arvtagare til Wilhelmsenkoncernen som bland annat är ägare av biltransportfartyg, däribland världens största. På plats 53 återfinns Dan Olsson, Stena-koncernen, på plats 68 danske Carsten Mortensen i rederiet Norden, plats 72 Torbjörn Thörnqvist som är ägare av Gunvor Group,  plats 78, Christen Sveaas, ägare av Kistefos-koncernen inklusive svenska Transatlantic, på plats 85 finns Morten Arntzen från Overseas Shipholding Group, ett företag som delvis kontrolleras av ovan nämnde John Fredriksen, 87 Oskar Levander från Wärtsilä, 88 Frank Jensen från Clipper.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “De mäktigaste inom sjöfarten”

Kommentarer är stängda.