Ytterligare ett mord i Malmö

Den senaste dryga månaden har det varit ett mord i veckan i Malmö. Det senaste mordet skedde idag Kantatgatan i Lindängen där en man sköts ihjäl ute på gatan. Det förra var mordet en 15-åring nyårsnatten. Den skjutne är enligt uppgift inte känd av polisen sen tidigare men det mesta tyder på ytterligare ett mord med anknytning till organiserad brottslighet. De flesta mord med skjutvapen är knutna till kriminella gäng. Därför är de ofta också mycket svåra att lösa.

Enligt polisen finns det en stor mängd olagliga vapen i omlopp till Sverige så det gör att det är lätt för kriminellt aktiva personer att komma över vapen.  För en långsiktigt hållbar lösning på problemet med organiserad brottslighet räcker det dock inte enbart med polisiära insatser. Det behövs långsiktiga sociala och ekonomiska åtgärder också. Det som behövs är ökad jämlikhet, mer arbeten och bättre möjligheter att överleva på det man får när man behöver leva på a-kassa, socialbidrag och sjukkassa.

Det som behövs är alltså en politik som går stick i stäv med dagens borgerliga politik, som ökar klyftorna och ojämlikheten i samhället genom skattelättnader för rika, privatiseringar och nedskärningar i den offentliga servicen. Naturligtvis tillsammans med polisiära åtgärder. Men det ena utan det andra kommer inte att hjälpa.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Ett Malmö som bryr sig om mördade barn | Stefan Bergmark()

 • Anonym

  Jaha så det är vapnens fel folk blir skjutna? Man bör testa få dem kriminella satta i fängelse som håller i vapnet! Här där jag bor i norra Sverige finns mer vapen än i Malmö registrerade /100k invånare.. Trots detta så har det inte förekommit ETT ENDA mord i min stad med 50k invånare med SKJUTVAPEN de senaste 20åren, vilken skillnad bara 5ggr större stad om fler skjutmord på 3v än min stad på 20år.

  Straffen i Sverige är skämt! öka straffen av grovt kriminella , du kan inte få yrkeskriminella att bli Svenssons bara att höja socialbidraget eller få undan vapnen..

  • Jag har inte påstått att man kan höjda socialbidrag räcker. Eller att det är vapnens fel (fast utan skjutvapen kan ingen bli skjuten) Men jag vet att fängelsestraff eller längre straff inte har nån som helt betydelse heller. Logiskt sett borde ju enligt ditt resonemang USA har lägst brottslighet i världen. Sår som vi vet inte fallet. Brottslighet i USA är istället en av de högsta i västvärlden.

   Vid internationella jämförelser av brottslighet finns bara en användbar siffra. Den så kallade mordfrekvensen (antalet fall av våldsam död per 100 000 invånare). I Sverige är den 1, i Finland 2 till 3, USA cirka 5.

   I Sverige är förresten 80-90 % av morden gjorda med kniv eller genom misshandel med händerna och föremål.

 • Pingback: Flera av morden i Malmö har troligen samband | Svensson()

 • Pingback: Är mordoffret på Kantatgatan i Malmö kopplad till blufföretag? | Svensson()

 • Pingback: Flera gripna och misstänkta för taximordet i Malmö | Svensson()

 • Pingback: Kvinnor gripna för mord i Malmö | Svensson()