Om tiggare

Jag har tidigare skrivit om att tiggare självklart ska få stanna i Sverige sina tre månader. Det är inte olagligt att tigga. Därför har självklart de rumänska romer som kommer hit och tigger rätt att stanna här. Nu har Migrationsverket för sin del också slagit fast att tiggare såväl som prostituerade får stanna. Inte heller det sistnämnda, att prostituera sig är nämligen brottsligt.

Jag var i Oslo för arbete igår. Där fanns också romska tiggare precis som här i Sverige. Många fler och mer aggressiva,. Mer gåpåiga och framfusiga. Dessutom pratade de bra engelska vilket jag tycket var märkligt. Ända tills jag hörde en grupp av romer prata med varandra när de hade rast. De pratade perfekt svenska. Uppenbart var en del av romerna som tiggde i Oslo svenskar.

Det kändes lite märkligt och man undrar ju över varför de gör det. Har Reinfeldt-regeringens nya regler för a-kassa, socialbidrag, sjukassa osv helt slagit ut många romer från det svenska samhället? handlar de om att de vill slippa svenska myndigheters snokande och därför föredrar tiggande i Oslo framför svenska sociala myndigheter.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Det är rätt intressant med rumänska romer som tigger. De finns verkligen överallt. Jag tycker att tiggeriet  iallafall i Stockholm har nått nya höjder, de är i varje pendeltåg, t-bana och utanför alla köpcentrum, finns även numera ute i vissa förorter. De rumänska tiggarna försöker inte ens göra något annat av sina liv. Som EU-medborgare skulle de kunna jobba med något annat. Jag undrar om någon vet hur många de är runt om i världen? De finns över hela Europa, har även sett dem i sydamerika där de konkurrerar med de spanska romerna.

  • Romerna i Latinamerika är inte rumäner. De ä latinamerikanska romer som bott där sen 1800-talet. De kom samtidigt med många andra rumäner dit. I Rumänien utgör romerna kanske 10% av befolkningen och de förtrycks å det grövsta. Förföljs på alla sätt och vis. De har också traditioner av nomadiskt liv. I Bulgarien-Rumänien-Ukraina (Dobrudsja) övergav de (liksom inte heller oliak turkiska folk) inte traditionell nomadism förrän efter andra världskriget. Men fortsatte förstås resa ändå även om det var förbjudet under kommunisttiden. De har i alla tider utgjort en stor del av de romer som firar den romska festivalen i sydfranska Les Saintes Maries varje år. Tillsammans med franska romer (som i La Camargue inklusive Arles pratar spanska och romani, ett exempel är Gypsy Kings som är från Arles)

  •  Men det är olika typer av maffia som organiserar det hela. Dom är inte ute och tigger på eget initiativ, dom är rektryterade av ”halickar”, och dom behåller inte alla pengar själva. Det handlar inte om ifall dom ”vill” jobba med något annat. Dom är antagligen i en situation där dom inte har något annat val. Det är ett element från undre världen som flyter till ytan så att säga, det är en bra affär för dom som organiserar tiggeriet.

   • Ja, tiggeriet är organiserat. Precis som prostitution ofta är. Hallickar åker dit och folk som ägnar sig åt trafficking med tiggare också (om det går att bevisa) Det är välkänt. Ofta av andra romer. Du har väl sett Kusturicas filmer. Men det är liksom inte nåt skäl att utvisa de stackare som tigger.

    Även det romska samhället är ett klassamhälle med överklass och underklass. Med kriminella. Med utnyttjade.

 • Jodå det var romer från Rumänien och Bulgarien. De hade sina lappar där det stod Rumänien och Bulgarien, dessutom klär de sig annorlunda än de spanska eller numera chilenska o argentinska romerna. Problemen är många och frågan är hur man kan hjälpa dem. För tiggeriet i sig är ett typ av mönster som är förslavande och alienerande precis som prostitution. Tiggeriet måste bemötas med konstruktiva motåtgärder. Istället för att tigga – anställas för att städa, utbildas i något. Man måste väl ändå pusha på Rumänien att lösa landets sociala problem.

  • Det hade de svenska romerna i Oslo också. Det har ofta franska resande och romer i Frankrike också. Hur man klär sig kan man inte gå efter heller. Det är också uttänkt. Sånt kan man inte gå efter. Det är ett sätt att få mer pengar. Det är knappast lönsamt att skicka tiggare från Rumänien till Latinamerika. Biljetterna kostar ju skjortan.

 • Pingback: Några av den rika världens allra fattigaste barn finns i Sverige | Svensson()

 • Pingback: Vore det inte bättre att åtgärda fattigdomen som är tiggeriets grund? | Svensson()

 • Pingback: Att socialtjänsten tar kontakt med tiggare är bra | Svensson()