Globen, nationen, individen

Boktips
Kan vi leva tillsammans?
Alain Touraine
Daidalos

Globen, nationen, individen

Den 80-årige franske sociologiprofessorn Alain Touraine lever upp till nidbilden av parisisk intellektuell; Såväl kunnig, analytisk och angelägen, som långrandig, snårig och svårbegriplig. Temat, hur vi ska kunna leva tillsammans i jämlikhet och olikhet, är angeläget. Men pratiga och repetitiva dryga 400 sidor är för mycket.

Touraine noterar motsättningen mellan liberal ekonomisk globalisering och motreaktionen i form av kommunitär kulturell partikularisering. Att folk försvarar sig mot den gränslösa marknadsekonomin via etniska, nationella och religiösa gemenskaper. Vilket hotar minoriteterna. Samtidigt som viss nationell identitet är nödvändig för demokrati och solidaritet. Vilket visar att både enhet och mångfald behövs.

Men mot orättvis ekonomisk liberalism och förtryckande kulturell nationalism sätter Touraine (som jag förstår det och trots hans förnekanden) en extrem individualism som lösningen. Det kommer aldrig att funka för en i grunden social varelse som människan.

Hans Norebrink

Läs mer: U & D, DN1, 2Maria Marin,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Köp boken hos Adlibris

Advertisements