Högerextremist, skattesmitare och fifflare får hjälp av Littorin

Del 8 av 16 i serien Ekonomiska fifflare

Patrik Brinkmann heter en känd svensk högerextremist. Han hade tidigare kontakter med det tyska nazistpartiet NPD och har byggt upp en högerextrem tankesmedja, Kontinent Europa. Vidare byggde han upp det högerextrema och islamofoba partiet Pro NRW i Nordrhein-Westfalen i Tyskland och tänkte bygga upp PRO-Berlin och PRO-Deutschland. Enligt Expo ska han dock ha lämnat politiken förra hösten, sannolikt efter en rad motsättningar inom partiet och den politisk miljö han verkade inom.

Han gick i personlig konkurs i Sverige år 2008, hade då skulder hos Kronofogden på sammanlagt 12,7 miljoner kronor som han förljaktligen aldrig betalat. Trots det kunde han samma år köpa en villa i Berlin för 3,3 miljoner euro och kan där leva ett liv i lyx. Han har dömts för skattebrott i tingsrätten, men friades från brottet i Svea hovrätt i december 2007. Trots sin skulder hos kronofogden och sin personliga konkurs tycka han dock vara rejält rik vilket avspeglar sig i att han finansierat en mängd högerextrema projekt i Tyskland.

I Sverige är Brinkmann, som kallar sig Patrik Brinkmann von Druffel-Egolstein, huvudägare i gruvbolaget Wiking Mineral AB som prospekterar efter och utvecklar mineral och malmfyndigheter. Däribland Vindfall sydväst om Gävle med zink- bly och silvermalm, Bunsås i samma område, Gladhammar i Småland med koppar och guld, zin, guld, koppar och silverfyndigheterna Långträsk ooch Långdal samt guldfyndigheten Bastutjärnen i Västerbotten, Gruvbergsfältet i Dalarna och slutligen nickelprojketet Kukasjärvi i Norrbotten. I Wiking Minerals styrelse är det tänkt att Sven-Otto Littorin ska bli styrelseledamot. Denne före detta minister som tvingades avgå efter en skandal som eventuellt kan ha involverat sexköp men där mycket fortfarande är oklart, ska alltså bli en av Brinkmanns hantlangare i den senares ekonomiska verksamhet.

Wiking Mineral grundades 2005 och har sedan köpt upp ett par andra prospekteringsföretag, som Noble Metal år 2007 och Nordic Resources år 2010. 2011 blev man delägare i Havilah Mining AB (27,1% av aktierna) som äger fyndigheten i Kukasjärvi. Huvudägare i Havilah är Patrik Brinkmann. Förutom i Kukasjärvi bedriver Havilah även prospektering i Allebuouda, Fiskelträsk och Kläppsjö. I Havilah Mining sitter Littorin redan i styrelsen.

Brinkmann och Littorin är inte de enda personerna med tvivelaktigt agerande som kan kopplas till Wiking Mineral. En annan storägare i bolaget, Rolf Bratt, dömdes nämligen år 2011 för otillåtna aktieaffärer:

Affärsmannen Rolf Bratt, vd för egna investmentbolaget Sawann Invest, döms av Svea hovrätt till villkorlig dom och dagsböter på 60.000 kronor för otillbörlig marknadspåverkan.

[…]

Ekobrottsmyndighetens vice chefsåklagare Anders Hirsch skriver i åtalet att Rolf Bratt har handlat sammanlagt 31.200 aktier i Aktietorget-noterade bolaget Wiking Mineral under 46 minuter och drivit upp aktiekursen från 1,45 kronor till 4,50 kronor, motsvarande 210 procent.

Totalt sett stod Rolf Bratt för 51,6 procent av handeln i aktien den 27 november 2008, varav 31,7 procent under den tid som åtalet avser.

Svea hovrätt bedömer att de 18 transaktioner som Rolf Bratt har genomfört under den här perioden har syftat till att påverka marknadspriset på aktien i Wiking Mineral ”eller att vilseleda köpare eller säljare av aktien”.

Patrik Brinkmannns söner tycks fortfarande leva i Sverige. Sonen Ludwig Brinkmann uppger att han också varit aktiv i faderns företag.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by Qumana

Series Navigation<< Fifflaren AntonovFiffel och båg i vinhandelsbolag >>
Advertisements

3 Replies to “Högerextremist, skattesmitare och fifflare får hjälp av Littorin”

  1. Tack för info. Media nöjer sig med att kasta epitet omkring sig. Du gräver fram så att man får mer info. Med länkar så att man själv kan bilda sig en uppfattning. Uppskattas!

Kommentarer inaktiverade.