Sydafrikas väg utför – polis mördar gruvarbetare, arbetare åtalas

Del 7 av 7 i serien Gruvarbetarstrejk i Sydafrika

I samband med en strejk i en sydafrikanska gruva mördade polisen mer än 30 arbetare. En del sköts i ryggen. Istället för att åtala poliserna tänker nu myndigheterna i Sydafrika åtala gruvarbetare för att ha ”provocerat farm” morden:

I samband med händelsen greps 270 gruvarbetare. Samtliga åtalades på torsdagen för mord, rapporterar BBC. De anses nämligen ha provocerat fram dödsskjutningarna.

En talesperson för Sydafrikas åklagarmyndighet har tidigare sagt att även de personer som vid tillfället var obeväpnade eller befann sig långt bak i folkmassan kommer att åtalas.

Det hela handlar om Marikana-gruvan i Rustenburg-området i Sydafrika. En platinagruva som ägs av Lonmin, ett bolag med  tveksamma ägare med skumt förflutet och som också begått övergrepp mot lokalbefolkning och arbetare in andra länder.

Redan innan morden vid Marikanagruvan hade mer än 10 personer dödats i samband med strejker i platinagruvorna. Inte vid Marikana-gruvan utan vid andra gruvor ägda av andra bolag som exempelvis Impala Paltinum (Implats). Det har gått utför med Sydafrika under senare år.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Socialistiska Partiet om Sydafrika: Vi fördömer massakern i Marikana
Advertisements