Vaktbolaget Panaxia i konkurs

Del 1 av 5 i serien Fiffelbolaget Panaxia

Säkerhetsföretaget Panaxia som jag tidigare skrivit om i samband med att deras tidigare huvudägare är misstänkta för omfattande ekonomisk brottslighet har gått i konkurs:

Panaxia ansökte i dag om konkurs. Ledningen har under en tid försökt stärka bolagets finansiella ställning. Nyligen beslutade man om att göra en nyemission men den här veckan stod det klart att målen inte kommer att uppfyllas, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Panaxia har sedan i fjol kontrakt med bankernas gemensamma bolag Bankomat om att sköta service och fylla på pengar i cirka hälften av landets bankomater. Konkurrenten Loomis har den andra halvan av den marknaden.

Panaxia sköter också om en hel del penningtransporter för butiker och handlare oroas nu för hur konkursen kommer att påverka dem.

Mer konkret är handlarna oroade över kontantbrist och eller problem att bli av med kontanter.

När jag sist skrev om Panaxia hade företaget 800 anställda. Nu har bolaget endast 400 anställda. Det har uppenbart gåt bakom för bolaget. Sannolikt till stor del på grund av de tidigare ägarnas fiffel. Den ekobrottslighet och förskingring som de tidigare huvudägarna tycks ha ägnat sig åt är nämligen enligt media huvudanledningen till konkursen:

Bakom konkursen ligger den avskrivning på 200 miljoner kronor som bolaget tvingades till i delårsrapporten för andra kvartalet, bland annat som en följd av misstänkta bokföringsbrott av två tidigare chefer i bolaget. Förlusten för kvartalet uppgick till en kvarts miljard kronor.

– Det är en del av det. Det var första kvartalsredovisningen som de misstänkta cheferna inte var delaktiga i.

Förlorare i konkursen är bland annat Forex Bank och Sparbanken 1826 i Kristianstad. Ett bolag som sannolikt tjänar på konkursen är troligen Loomis som vill ta över Panaxias uppdrag.

Intressant?
Borgarmedia: SR, AV1, 2HD, ArbB, GD, BT,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Series NavigationPanaxia lurade kunder på pengar >>
Advertisements
 1. Vet inte vad du menar med fiffel men antar att de är en blandning av oärligt uppträdande och ren brottslighet. Konkursen enligt huvudägarna och inte media beror inte av förra ledningens påstådda brottslighet utan av ett ohederligt uppträdande (dvs lögner om verksamheten) ang kärnverksamhet (enligt Sparbanken 1826s VD) samt att aktieägarna inte vill gå in med pengar. Enligt Eric Penser behövs ca 300 miljoner fram till slutet av 2013 för att rädda företaget. Med tanke på ca 100 miljoner i förlust årligen samt ca 200 miljoner i avskrivningar så låter det väl rimligt.

  Min analys är att precis som G4S cash solutions tappade ledningen kontrollen över företaget och drabbades likviditetsbrist och även om oegentligheter kan ha inträffat i båda företagen tror jag att avgörande är att ledningen inte förmått styra företaget. Min amatöranalys men jag tror att det beror mer på inkompetens än brottslighet.

  Ang. din analys om Loomis som stor vinnare tror jag inte det heller eftersom BABS kontrakten i sitt ursprung skulle delas upp på två bolag. Den stora vinnaren är nog f.d. G4S Cash som idag är sålt till norska Nokas. Nokas som idag förlorade det stora bankavtalet. Men den som lever får se  G4S har varit svag på handelskunder och Nokas kan kanske kapa åt sig dem också. Tror inte att bankerna vill sätta sig i en situation där det enbart finns en leverantör, kan påverka priset uppåt om du förstår vad jag menar.

  Värdebranschen verkar dessutom vara en dålig eller iaf svag bransch i Sverige.Väldigt dålig lönsamhet eftersom få små bolag existerar och ett stort värdetransportbolag övergett Sverige (dvs G4S). Det andra stora företaget (tredje i ordningen) Panaxia är död.

  • Trams. Representanten för 1826 är vad jag förstått kompis med de tidigare ägarna. Han är inte trovärdig. Forex är för mig ett oseriöst företag som tvättar pengar åt gangsters. Inte heller trovärdiga. Bedömare i affärstidningar anser att 200 miljoner stulna pengar var problemet. Varken du eller jag kan bedöma om bolaget är välskött eller inte.

 2. Pingback: Panaxia lurade kunder på pengar | Svensson

 3. Pingback: Fifflande vaktbolag tycks vara vanligt | Svensson