Loomis – bolaget som tjänar på konkursen i Panaxia

Del 7 av 8 i serien Vaktbolagen

Den svenska värdetransportmarknaden vad det gäller kontanthantering har dominerats av två företag de senaste åren. Panaxia och Loomis. Panaxia har efter en rad oegentligheter, fiffel och stölder, på olika nivåer gått i konkurs. Något som i alla fall på kort sikt tycks gynna Loomis som skrivit kontrakt med ett antal nya kunder. Kunder som tidigare använde Panaxia Security. En av de nya kunderna är Forex Bank, en av de två huvudägarna i Panaxia när bolaget gick i konkurs.

Loomis var tidigare en del av Securitas, men 2008 knoppades företaget av och aktier delades ut till ägarna i Securitas. Bolaget noterades samtidigt på Stockholmsbörsen. Namnet Loomis fick man året innan. Det gamla namnet var Securitas Cash Handling Services. Företaget hör alltså till de många företag inom säkerhets- och vaktbranschen som ägts av familjen Philip-Sörensen (idag äger man sannolikt G4S) och därefter även till de som senare ägts av familjen Douglas. Bolaget har dotterbolag i flera olika länder och delar av den verksamhet som en gång fanns i de US-amerikanska företagen Wells Fargo och Loomis återfinns idag inom det nya Loomis.

Totalt har Loomis 20 000 anställda varav 1 200 i Sverige och är alltså ett mycket större företag än vad Panaxia Security nånsin varit. Huvudkontoret finns i Stockholm. Huvudägare är vad jag förstår familjen Schörlings holdingbolag Melker Schörling AB med 9% av kapitalet och 14% av rösterna i Loomis AB samt Investment AB Latour (familjen Douglas) med en lite större andel av kapitalet och rösterna. Latour är också huvudägare i säkerhetsföretagen Securitas och Assa Abloy. I dessa två företag är också Melker Schörling AB en större ägare.

I september år 2007 drog Länsstyrelsen i Stockholm in Loomis tillstånd att köra värdetransporter i Sverige. Beslutet skulle träda i kraft den 29 februari 2008. Länsstyrelsen hävdade att Loomis personal var felutbildad och att verksamheten drogs med stora säkerhetsproblem. Företaget överklagade beslutet och redan den 25 oktober 2007 hävdes beslutet av Länsrätten i Stockholm efter att utbildningsbristerna ska ha åtgärdats.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Panaxia Securitys tidigare huvudägare misstänkta för ekobrottVaktbolag som stjäl >>
Advertisements

One Reply to “Loomis – bolaget som tjänar på konkursen i Panaxia”

Kommentarer inaktiverade.