Privat personlig assistans – som gjort för fiffel och fusk

Hela upplägget med personliga assistenter, privatisering, småföretag och vårdtagares beroendeställning i förhållande till de personliga assistenterna är som gjort för fusk. Lurendrejeri är vad jag förstår inte ovanligt i branschen.

Det handlar om att personliga asssistenter blåser dem de vårdar, de har ju ofta tillgång till vårdtagarens pengar och kan varje gång de handlar lätt fiffla undan lite.  Kontrollen är i praktiken obefintlig. Gode män är en annan grupp människor som har hand om folks pengar. Där finns en omfattande kontroll som ändå lämnar utrymme för möjligheter till fiffel och fusk. Men ofta uppdagas det i slutändan om det förekommer. För personliga assistenter finns egentligen ingen kontroll alls.

Det handla rom osäkra arbets- och anställningförhållanden där enskilda assistenter utnyttjas av oseriösa företag, får dålig lön och ännu sämre arbetsförhållanden. Det handlar om att privata företag lurar myndigheter på pengar osv. Av företagen finns dock uppenbarligen en viss kontroll, men sannolikt skummar den bara ytan på ett omfattande problem med fiffel och båg från de privata vårdföretagens sida. Privata vårdföretag som sannolikt ibland också kontrolleras av personer med anknytning tilll organiserad brottslighet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements

6 Replies to “Privat personlig assistans – som gjort för fiffel och fusk”

 1. Det här är en nål i en höstack, fusket inom den privata vården är gigantiskt. Det stora vårdföretagen fuskar genom att  dela upp patientbesök på flera besök, göra onödiga behandlingar och genom att låta sjuksköterskor sköta undersköterskors jobb och låta läkare utföra sjuksköterskornas jobb, så blir taxan högre.

  Medan små privata vårdgivare och egenföretagare fakturerar för patienter och patientbesök som inte existerar. Läs gärna om den Moderata politikern  och sjukgymnasten  Annétthe Zettergren (M) i Värmland, som under åratal inte betalat hyra till Landstinget och som fakturerat för patientbesök som inte existerat, hon har svindlat landstinget på många miljoner!

  http://nwt.se/torsby/article1127491.ece
  http://nwt.se/torsby/article1143696.ece
  http://nwt.se/torsby/article1143694.ece
  http://nwt.se/varmland/article1156208.ece
  http://nwt.se/varmland/article1156836.ece
  http://nwt.se/torsby/article1157366.ece
  http://nwt.se/torsby/article1157332.ece
  http://nwt.se/torsby/article1160868.ece
  http://nwt.se/karlstad/article1175675.ece
  http://nwt.se/torsby/article1177607.ece

 2. ”Det handlar om att personliga asssistenter blåser dem de vårdar, de har ju ofta tillgång till vårdtagarens pengar och kan varje gång de handlar lätt fiffla undan lite. Kontrollen är i praktiken obefintlig.”

  Så fel det kan bli. Har jobbat som personlig assistent i snart 13 år och vi har redovisningsskyldighet för varenda öre som brukaren gör av med. Man ska nog känna till fakta i stället för att anta tro och gissa.

  1. Ja, personligen vet jag åtskilliga fall där assistenter blåst vårdtagare. Det finns inte alls de kraven på personliga assistenter som det finns på gode män. Det har varit omöjligt att anmäla det och omöjligt att komma åt det.

   Jag har varit god man för ett antal personer och den verksamheten regleras av familjebalken. Samma strikta lagreglerade förhållanden gäller inte personliga assistenter.

 3. Jag ,som BRUKARE, inte vårdtagare är den som anställer och sköter om det som rör mina assistenter! Jag är inte dum i huvudet för att jag sitter i stol… Vem mer än jag, ska styra min vardag? Ska hemtjänsten hämta mina barn? Jag litar till 100% på mina fantastiska assistenter! Vi har en fin relation, med stor respekt för varandra. Min assistans ersättning går via ett Kooperativ jag är med i. INGEN vinst! Så mycket som möjligt ska gå till löner. Finns ingen möjlighet för mig att luras. Hemtjänst kostar kommunerna ca 500/h. Assistans 275…..
  Eller ska jag in på långvård, gruppboende… Tillsammans med min fru och tre barn då?

  1. I ditt fall kanske det är så. Men jag vet många som det inte är så för. De är inte kapabla att själva ta de besluten eller kommunicera dem.

   Kooperativ är en bra lösning i många fall.

   Jag hatar ordet brukare och kommer inte att använda det. Varför jag gör det är en längre diskussion som jag inte tänker ge mig in på här,

Kommentarer inaktiverade.