Inga konstruktioner

Nästan allt om människanBoknytt
Johan Frostegård
Nästan allt om människan
Karolinska institutet
ISBN 9789185565610

Inga konstruktioner

Det är hög svansföring att skriva om ”nästan allt”, och säga att människan varken är en social eller en gudomlig konstruktion (skapelse), utan enbart resultatet av en helt meningslös gen-miljö-interaktion. Det kan ju faktiskt, (som jag tror) finnas en andlig, men vetenskapligt outforskningsbar, dimension i tillvaron. Annars är boken, med undertiteln ”Evolutionen, generna, moralen och lite till”, mycket kunnigt skriven och läsvärd. Även faktiskt det långa slutavsnittet om sjukdomar (författaren är professor i medicin).

Människans utveckling, etik, själ, kön, klasshierarkier, gruppmentalitet, språk, epigenetik, memer, etnicitet, religion och homosex är några spännande teman. En intressant tanke är att vi människor tämjt oss själva i riktning mot mindre aggression och mer socialitet (glöm romantiska idéer att naturfolken var/är fredliga!).

Hans Norebrink

Läs mer: HBL, NyT, DN, LT, Tankar i trappen, Knuff,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Köp boken hos Bokus

Köp boken hos Adlibris 

Advertisements