För säker livsmedelsförsörjning krävs kanske GMO-grödor

Svartrost på vete

Svartrost på vete

Det finns ett par hot mot livsmedelsförsörjningen i världen som är lite större och värre än andra (om vi nu bortser från att vi troligen är lite för många människor på jorden). Det jag tänker på är bladmögel/brunröta på potatis samt svartrost på vete. Bägge sakerna är svåra att komma åt.

För att få vettiga potatisskördar, eller några alls, måste bönder bespruta potatisen med gift ett stort antal gånger per år, i Sverige ofta 7-8 gånger på en odlingssäsong. Bladmögel/brunröta var det som orsakade den välkända eller kanske snarare ökända svälten på Irland som tvingade folk att utvandra i enorma mängder. Men med GMO-potatis skulle kanske problemet med gifterna och risken för potatisbrist kunna minskas till nästan ingen alls.

Svartrost vete är ett problem som sannolikt plågat mänskligheten så länge vete odlats. Det har tvingat fram ständigt nya vetesorter. Det senare skulle gå enklare och snabbare om GMO-teknik kunde användas. För med traditionell genförändring/förädling av vete kanske det inte längre går tillräckligt snabbt. Vi är troligen lite för många som behöver mat idag för att det ska räcka. Risken för svält på grund av brist på vete är så vitt jag förstår något som är en realitet i vissa delar av världen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “För säker livsmedelsförsörjning krävs kanske GMO-grödor”

Kommentarer inaktiverade.