Besvärligt för elever med stängd överklasskola?

Del 8 av 12 i serien Lundsberg

Överklasskolan, mobbarutbildningsanstalten Lundsberg, där skolledningen godkänt nollning trots att skolan regler förbjudit detta, har stängts. Med omedelbar verkan och tillfälligt. Självklart ett vettigt beslut. Om och när skolan öppnar igen efter den maximalt halvårslånga stängningen är oklart. regeringen ska se över bidragssystemen till de tre riksinternatskolorna som har betydligt mer bidrag än andra skolor. Också en vettig åtgärd.

Att skolan har stängt så plötsligt innebär naturligtvis problem för enskilda elever. Inget tvivel om det. Men å andra sidan handlar detta om familjer som i praktiken har obegränsat med pengar. Terminsavgiften för en elev på Lundsberg är cirka 100 000 kronor.  200 000 kr på ett år är inget som vanliga människor kan hosta upp för att betala för sina barns utbildning. Några typexempel på de som har eller har haft sina barn på skolan är familjen Klingspor på Hellekis säteri, familjen Ekman på Årnäs säteri och familjen Wallenberg, Sveriges mäktigaste finansfamilj.

Familjen Klingspor har tillhört den yttersta eliten i det svenska samhället nästan sen urminnes tider. Familjen har ärvt Hellekis säteri (förr var det flera gods, men misslyckade spekulationsaffärer ledde till försäljningen av Råbäck) på Kinnekulle från familjen Silfverschiöld och Niclas Sahlgren. Medlemmar i familjen har i generationer tjänstgjort vid hovet. Dessutom är familjen en av de familjer som startade och äger Investment AB Kinnevik.

Familjen Ekman var för sin del 1800-talets mest inflytelserika finansfamilj och äger Årnäs Bruk privat sen 1960-talet. Innan dess ägdes bruket av familjens företag, Investment AB D. Carnegie. Idag äger familjen Ekman handelshuset Ekman & Co som i stort sett varit i familjens ägo sen 1700-talet.

Läs också:

Intressant?
Bloggat: Westerholm, Jinge,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Överklasskolan Lundsberg stängdLundsberg är en överklasskola med borgerliga värderingar >>
Advertisements

2 Replies to “Besvärligt för elever med stängd överklasskola?”

Kommentarer inaktiverade.