Gangstermorden i Göteborg – brödraskaror i hetluften

Ett stort antal skjutningar och skjutvapenmord har under en kort tidsperiod ägt rum i Göteborg. Flera av dem hör samman och dessutom hör de samman med skottlossningar och mord vid tidigare tillfällen. Enligt GT så är tre brödraskaror inblandade i händelserna:

STOREBROR 1
Greps på med skarpladdad pistol i byxlinningen i Hisings-Backa. Har ett förflutet inom Bandidos men anses nu av polisen vara ledande inom Backagänget.
Dömdes för inblandning i det spektakulära Landvetterrånet. Finns under 15 avsnitt i Riks-polisens brottsregister. Bosatt i Hisings Backa.

LILLEBROR 2
Har ännu inte kommit i storebrors nivå när det gäller kriminalitet men syns ofta på olika brottsplatser, enligt polisuppgifter.
Blev häktad misstänkt för ett mordförsök på Dimvädersgatan 17 i Biskopsgården i januari 2010 tillsammans med bland annat en store-bror. Blev senare frisläppt i brist på bevis. Bosatt Biskopsgården.

STOREBROR 2
Sitter nu häktad misstänkt för vapenbrott och narkotikabrott. Förekommer i 19 avsnitt i Rikspolisens brotts-register.
Döms som 15-åring för första gången. Åtalad men friad för det brutala mordet på en X-teammedlem i Biskopsgården 2008. Bosatt Biskopsgården.

LILLEBROR 3
I en lägenhet han disponerade tillsammans med storebror i Biskopsgården hittade polisen 48 000 kronor i kontanter och en pistol av märket Tokarev och 7 skarpladdade patroner. Misstänkt i mordutredning. Dömdes första gången som 16-åring. Bosatt Biskopsgården.

STOREBROR 3
Misstänkt och häktad för mordet i Biskopsgården den 5 juli förra året, men aldrig åtalad.
Dömd första gången som 15-åring för rån, skadegörelse och narkotikabrott. Förekommer i 14 avsnitt i Rikspolisstyrelsens brottsregister. Har dömts för en rad narkotika- och dopningsbrott. Bosatt i Biskopsgården.

Bröderna nummer 3 är de som är skrivna i den bostad som besköts i Biskopsgården den 8 september, bara dagar efter ett dubbelmord i Biskopsgården där minst en vän till dem mördades. Dessa två bröder var misstänkta för ett mord den 5 juli 2012 och är misstänkta för inblandning i skottlossningen i Burås/Johanneberg tidigare i år. Lillebrodern står för närvarande inför rätt för narkotikabrott och grovt vapenbrott.

I samband med det dubbelmordet syntes en annan storebror bland åskådarna vid avspärrningen. Han är bosatt i Backa och är den som kallas storebror 1 i citatet ovan. Denne man greps den 24 september med ett vapen nedstoppat i byxlinningen. Han är åtalad för vapenbrott.

Den tredje storebrodern (nr 2) är för sin del misstänkt för vapenbrott, narkotikabrott och dopningsbrott. Han greps den 9 oktober tillsammans med tre andra män vid ett polistillslag mot en lägenhet i Biskopsgården. Av polisen betraktas han som yrkeskriminell och har tidigare varit misstänkt för ett brutalt mord samt är fälld för narkotika- och vapenbrott. Han misstänks ha varit målet för skottlossningen mot Neutrala föreningens lokaler eftersom han då arbetade där. Han försvaras av advokaten Anders Lindstrand som jag inte har så stort förtroende för även om denne verkar vara en duktig brottmålsadvokat.

Ett mord som också anses ha samband med det pågående kriget om haschmarknader är mordet i Sävedalen i somras. För det mordet har en 26-åring gripits på en adress i Bergsjön.

Rent generellt har polisen svårt att utreda denna typ av brott. Vittnen vill inte samarbeta med polisen på grund av rädsla och de inblandade pratar inte med polisen av princip. Något som fått en del att kräva möjlighet att vittna anonymt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Gangstermorden i Göteborg – brödraskaror i hetluften”

Kommentarer inaktiverade.