Ytterligare ett steg närmare hållbart fiske inom EU

Trålfiske

Trålfiske. Foto: Quentin Bates.

Inga pengar till olagligt fiske eller nya båtar, istället ska forskning och arbete med marina skyddade områden få ökad finansiering. Mycket var positivt när Europaparlamentet idag röstade om utformningen av EU:s framtida fiskesubventioner. Men allt var inte bra. Ett mindre bra förslag som gick igen om var att ge pengar till dem som vill skaffa starkare motor.

Omröstningen skedde efter nästan två års förhandlingar om ett nytt subventionsprogram för fisket. Det man röstat fram är ett steg i rätt riktning. När det gäller innehållet i den nya så kallade Havs- och fiskerifonden röstade parlamentarikerna bland annat emot förslaget att subventionera inköp eller byggnation av nya båtar, något som varit uppe på förslag att återinföras trots att det fasats ut ur subventionsprogrammet för över tio år sedan då det ledde till överfiske. Dock röstades förslagen för subventioner till nya starkare motorer igenom, något som riskerar att öka fiskekapaciteten mer än vad havet klarar av. Även ersättning till fiskare vi fiskestopp röstades igenom, något som kritiseras av miljöorganisationer, men som jag faktiskt inte är säker på är nåt dåligt.

– Parlamentarikerna visade mod i dag och satte stopp för förslaget att återinföra subventioner för nybyggnation av fartyg. I övrigt är särskilt nöjda med beslutet att öka finansieringen för havsforskning och kontroll, säger Hanna Paulomäki, chef för Oceanas östersjökontor.

Några av förslagen som röstades fram var:

  • Definitionen av småskaligt fiske och kustfiske inbegriper inte båtar över tolv meter eller trålare
  • Den som tidigare har fiskat olagligt har inte längre rätt till subventioner
  • Inga subventioner till att köpa eller bygga nya båtar
  • EU-pengar ska läggas på att förvalta och identifiera skyddsvärda marina områden
  • Dubblad finansiering för datainsamling och kontroll
  • EU:s medlemsländer kommer krävas på utförliga beräkningar av balansen mellan storleken på fiskeflottan kontra fiskebestånden

– Detta är en tydlig signal till EU-ländernas fiskeministrar att en omfattande reform väntar för subventionssystemet, säger Magnus Eckeskog, havspolitisk sakkunnig på Oceana.

– Jag är nöjd över att parlamentet godkände vårt gröna förslag att satsa mer pengar på forskning och kontroll, eftersom det bidrar till att få mer fisk i havet. Det är också en seger att vi lyckades stoppa de allra värsta förslagen som gick ut på att bygga upp fiskeflottans kapacitet att fånga fisk. När Europas hav och ekonomi är i kris är det oacceptabelt att använda skattepengar till att bygga nya fartyg, säger Isabella Lövin, EU-parlamentariker för Miljöpartiet.

– Men det är bara en halv seger i dag. Jag är besviken eftersom parlamentet på det hela taget ändå försämrade förslaget från EU-kommissionen, genom att godkänna stöd till nya motorer, för att ligga i hamn under fiskens viloperioder, för lagring av fisk och etableringsstöd, säger Isabella Lövin.

Nu inleds trilaterala förhandlingar mellan Europaparlamentet, ministerrådet och Europakommissionen, som troligtvis kommer fortgå till nästa år.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Ytterligare ett steg närmare hållbart fiske inom EU”

Kommentarer inaktiverade.