Körde lastbil utan körkort och tillstånd – frias i rätten

Det kan låt underligt. En lastbilschaufför som körde en lastbil i Sverige med hjälp av ett förfalskat bulgariskt körkort och ett förfalskat bulgariskt pass friades från brott i rätten. I själva verket är det inte underligt alls.

Mannen är från Makedonien och förseddes enligt egen uppgift med de bulgariska pappren av en arbetsgivare/annan person i Bulgarien. Anledningen till att han ville ha bulgariska papper är att Bulgarien är medlem i EU och det är inte Makedonien. Med bulgariska papper går det att köra lastbil i hela Europa. Mannen anlitades senare av ett åkeri Norrköping. Såväl körkort som pass var falska och efter att mannen stoppats av polis i oktober uppdagades detta. Han åtalades därefter för urkundsbrott.

I rätten hävdade mannen att han hela tiden varit övertygad om att körkortet och passet var äkta. Detta styrks också av att han lämnade sina handlingar till svenska Skatteverket i maj efter att han anlitats av åkeriet i Norrköping. Mannen har körkort och rättighet att köra tung lastbil i Makedonien så det hela har inte inneburit nån större säkerhetsrisk. Domstolen bedömde mannens berättelse som trovärdig och han friades därför.

De svenska lastbilschaufförernas protest med anledning av domen förefaller vid en lite närmare titt på fallet som överilad och felriktad. Det finns stora problem med hur det fungerar med låglönedumpning, brott mot arbetstidslagar osv inom åkerinäringen. Men fallet med den friande domen för den makedonska lastbilschauffören är inte nån bra symbolsak i dessa frågor.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements