Nazister gillar sprängämnen och bomber

Nazister, Nordiska Motståndsrörelsen (tidigare Svenska Motståndsrörelsen) och sprängämnen hör ihop. Så har det varit länge.

2007 påträffades sprängämnen vid en busshållplats i Kungälv. De kunde kopplas till två män som utfört ett sprängattentat mot en lägenhetsfest i Nol. De två kungälvsborna, en 19-åring och en 22-åring, häktades för framkallande av fara för annan och försök till grov misshandel. Båda hade tidigare varit aktiva i nazistgruppen Nationaldemokraterna men bombdådet ansågs inte ha politiska motiv.

I mars 2008 gjorde polisen en rad tillslag och husrannsakningar. De grep 6 personer misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och grovt vapenbrott. Vi husrannsakningarna hittades vapen och sprängämnen. Fastigheten där sprängämnena och vapnen fanns fick utrymmas till allt transporterats bort. Av de 6 gripna släpptes tre ganska snart då bevisen mot dem inte var starka nog.

Kvar fanns tre personer som samtliga tillhörde Svenska motståndsrörelsen (SMR). Två av dem, 2008 var de18 och 21 år gamla, var på plats vid Slussen i Stockholm september 2007 då en person knivskars i samband med att Svenska Motståndsrörelsen höll ett möte där. Den tredje, en då 28-årig man, hade varit aktiv i nazistkretsar sedan mitten av 1990-talet. I Svenska motståndsrörelsen har han varit aktiv sedan 1999. Han hade tidigare dömts för vapenbrott.

Den då 28-årige mannen figurerade även i en tidigare utredning 2007, då polisen fann att en aktivist från Svenska motståndsrörelsen gömt vapen i skogen. Polisen hittade då 28-åringens fingeravtryck vid vapengömman, men åklagaren valde att inte åtala honom.

2014 uppmärksammades att en aktiv nazist, Patrik Fridén, gick en kurs i sprängteknik på en skola i Karlskoga. Han tillhörde den numera nedlagda organisationen Svenskarnas Parti (SVP).

Under 2014 gjordes ett av Sveriges största vapenbeslag genom tidern hos en man i 40-årsåldern i Halland. Mannen dömdes för bland annat smuggling, grovt vapenbrott och brott mot lagen om explosiva varor till tre års fängelse hösten 2015. Vid vapenfyndet hittades också en rad föremål med högerextrema kopplingar, nazistsymboler av olika slag, och mannen har med stor sannolikhet nazistsympatier. Det gjordes dock ingen som helst utredning av vad syftet med det stora vapeninnehavet var.

Tillslaget mot mannen var också ett av de första tillfällen som spår av en viss typ av vapenverkstäder hittades. Dessa verkstäder bygger om start- och gaspistoler till att hantera skarp ammunition. Närmare tio vapenverkstäder av denna typ har hittats sen 2014.

2015 greps en nazist i Halland med mycket stora mängder sprängämnen. Totalt 550 kilo hittades hemma hos en känd nazist, en tidigare SD-politiker var också kopplad till brottsligheten liksom en då 41-årig byggnadsarbetare utan känd koppling till nån högerextrem organisation. Hos den senare hittades 500 kilo dynamit och det var han som sålt 50 kilo till den då 30-årige nazisten. Den 41-årige byggnadsarbetaren är utbildad sprängare.

I juni 2016 stals stora mängder sprängämnen, 66 kilo, från en sprängämnestransport på väg till Göteborg. Stölden skedde på en parkering vid Stora Lundby golfbana nordöst om Göteborg.

I november 2016 sprängde nazister en bomb utanför Syndikalistiskt Forum i Göteborg och senare följde bomber mot en flyktingförläggning i Järnbrott och en i Lilleby på Hisingen. Misstänkta för de tre dåden är fyra personer varav tre sitter häktade, Viktor Melin, Anton Thulin och Jimmy Jonasson. Den sistnämnde är utbilda i sprängteknik och har också arbetat med sådant. Samtliga tre är medlemmar i Nordiska Motståndsrörelsen (NMR). Eventuellt har nazisterna också sprängt en bomb i Jönköping.

I augusti 2016 stoppades en 41-årig nazist vid en trafikkontroll i Eskilstuna. I bilen fanns det bensinbomber, rökbomber och knallskott. Han häktades senare för förberedelse för mordbrand och vid husrannsakningar hittades fler vapen och olika typer av raketer och smällare. Mannen är dömd ett nästan oändligt antal gånger för en mängd olika brott. Exempelvis grovt rattfylleri (2003), hemfridsbrott (2004), övergrepp i rättssak (2005), olaga hot (2005), olaga hot (2005), hot mot tjänsteman (2005), hot mot tjänsteman (2005), misshandel två fall (2006), narkotikabrott (2008, 2008, 2012, 2016) och dopingbrott (2008).

Häromdagen hittades troligen den dynamit som stals invid Stora Lundby golfbana. Den hittades i en container i östra Göteborg och polisen har än så länge sagt mycket lite. De uppger dock att fyndet kan kopplas till ett kriminell gäng i östra Göteborg vilket naturligtvis inte utesluter att det också kan finnas en koppling till högerextremister.

Det är uppenbart att nazister och personer med kopplingar till nazistiska organisationer väldigt regelbundet grips med stora mängder sprängämnen. Och det handlar om mycket stora mängder. Som jämförelse kan nämnas att endast 10 kilo sprängämnen användes vid Europas värsta terrordåd, mot några tåg i Madrid.

Trots de klara och tydliga samt ständigt återkommande kopplingarna mellan nazister och sprängämnen, nazister och vapen, nazister och våld, utreds brotten aldrig som misstänkta terroristbrott. Ofta utreds de mycket undermåligt och det görs inga samlade utredningar där händelser i olika delar av landet kopplas ihop. Det ligger ju nära till hands att misstänka en koppling mellan sprängämnestölden i Stora Lundby och nazistbombdåden i Göteborg. Eller är det rent av så att nazistbomberna i Göteborg kan kopplas till det enorma dynamitbeslaget i Halland år 2015?

Läs mer:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Nazister gillar sprängämnen och bomber”

Kommentarer inaktiverade.