Tiggare är inte kriminella men Boscanin vill göra dem beroende av kriminella

Människor från Bulgarien och Rumänien kommer till Sverige för att tigga på grund av fattigdom. Många av dem är romer. Deras levnadsförhållanden i hemländerna är extremt problematiska och urusla. Det är extremt få av dem som utnyttjas av kriminella men brottslighet förekommer förstås, precis som i alla andra sammanhang. De flesta tiggare är dock organiserade som familjer.

Att förbjuda tiggeri leder inte till att tiggeri försvinner. Vad som händer är att tiggeriet fortsätter, men det blir besvärligare för de fattiga tiggarna. Antalet unga män som tigger ökar medan antalet kvinnor, handikappade och äldre män minskar. Fler unga män innebär att brottsligheten i gruppen ökar. När det blir besvärligare för de fattiga människor som tigger blir det mer intressant för kriminella ligor att ta hand om tiggeriet. I utbyte mot att de skyddar tiggarna mot polisen tar de procent på inkomsterna. Så  med ett tiggeriförbud ökar de kriminellas inflytande över tiggarna. Det är vad Aleksandra Boscanin i en ledare i GP föreslår.

Att ge pengar till tiggare är en humanistisk gärning. Det är fullständig ointressant om en del av pengarna riskerar att går till kriminella. Den risken finns i allt vi gör, det kan vara kriminella byggföretag som byggt huset du köpt, hantverkarna som gjort en sak kan vilja ha svart betalt, restaurangen du ätit på kanske har svartanställda, används för att tvätta pengar eller ägs av kriminella. Nåt du köper på Blocket kan vara stulet osv. Vad vi än gör så riskerar vi att en del av de pengar vi ger bort eller betalar med hamnar hos kriminella. Det är med andra ord inget argument för ett tiggeriförbud.

Tiggeri har hjälpt en hel familj som tiggt i det område där jag bor att överleva i många år. Nu har de överlevt så länge i Sverige att de kunnat få uppehållstillstånd, börja i skolan för att lära sig läsa, skriva samt lära sig svenska. De är på väg att eventuellt få en bostad. Kort sagt. De har fått ett mycket, mycket bättre liv. Tiggeriet i Sverige var en del av vägen till detta bättre liv. Kanske inte den bästa vägen, men den enda tillgängliga för den aktuella familjen. Det är sådant Boscanin vill stoppa. Fattiga människors möjligheter att få ett bättre liv.

Läs mer:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements