Sverige behöver mer demokrati

Demokratisera

Genom målmedveten offensiv har kapitalägarna flyttat fram sina positioner så att de inte längre behöver ta hänsyn. Med avregleringar och globalisering flyttar de produktion till andra länder när de ser minsta möjlighet till ökade vinster. Att de anställda och hela samhällen drabbas är ovidkommande.

Den liberala högeroffensiven har slagit sönder anställningstrygghet med hjälp av visstidsanställningar och bemanningsföretag. Allt färre tvingas utföra arbetsuppgifterna med ökad stress och sjukskrivningar som följd.

Löntagarmakt

Under efterkrigstiden var kapitalägarna beredda på eftergifter för fackföreningsrörelsen. Den organiserade arbetarrörelsens styrka gjorde kapitalet villigt att ingå överenskommelser. Idag saknas den viljan och måste mötas av hårt mot hårt.

Kapitalets makt att lägga ner produktion eller flytta den måste utmanas liksom de otrygga anställningsformerna. Facklig och politisk kamp för vetorätt mot företagsflytt och bemanningsföretag måste ställas på dagordningen liksom löntagarkontroll över investeringar och arbetsorganisation.

Ekonomisk demokrati

Finansvärlden måste kontrolleras demokratiskt med målsättningen att socialisera de globala finanskapitalen. Tillsammans över gränserna kämpar vi för att de ekonomiska resurserna styrs om för mänsklighetens överlevnad istället för investeringar i lyxkonsumtion, vapenhandel och fossilindustri. Boenden, vatten, förnödenheter och infrastruktur för hundratals miljoner människor är viktigare än den lilla världselitens lyxliv. Demokratin ska inte göra halt vid finanshusens och storbolagens portar.

Målsättningen om socialism släpades länge i smutsen av stalinistiska förtryckarregimer i stora delar av världen. Men idag pånyttföds socialismens idéer hos nya generationer till och med i kapitalismens USA – men inte som diktatur och gulagläger utan som frihetsrörelse för alla som vill en värld utan förtryck och plundring. Socialism kan inte vara annat än demokratins förverkligande.

Socialistiska Partiet

Liked it? Take a second to support Svensson on Patreon!
Become a patron at Patreon!