Det finns bara en värld

Nationalism och högerextremism, militära rustningar och flyktingfientlighet varslar om hotande tider. I en värld med massmigration undan krig och klimatkaos, hårdnande motsättningar mellan stormakter och växande sociala klyftor kan 1900-talets katastrofer upprepas.

Bara tillsammans över gränserna kan vi vända utvecklingen och bana väg för en ljusare framtid.

Front mot fascism och högerreaktion

Vi kan inte låta samhället glida tillbaka in i 1930-talets mörker. Alla demokratiska krafter måste göra gemensam sak mot fascism, antisemitism och islamofobi. Rasismens gift driver oss isär just när vi som mest behöver varandra för att möta överlevnadshoten. Myndigheter och polismakt ser mellan fingrarna på nazistiska provokationer som i Almedalen och på första maj. Då måste folklig mobilisering träda istället.

Militär nedrustning och kärnvapenförbud

Istället för militär upprustning, vapenhandel och NATO-anpassning behöver vi avspänning, fred och social upprustning. Klimatberedskap och omställning är vår viktigaste försvarsuppgift. Sverige ska stå rakryggat bakom FN-förbudet mot kärnvapen. Även utanför NATO är den svenska krigsmakten en del av det USA-ledda imperialistblocket under ledning av Donald Trump, så kan vi inte ha det. En gång var arbetarrörelsen motståndare till krig, militarism och rustningsanslag. Det är vägen för fredsvänner även idag.

Flyktingamnesti

Människor på flykt ska inte behandlas som förbrytare utan ges en fristad och mottas värdigt. Det är den grundprincip om solidaritet och humanitet vi måste försvara mot murar, ”repatriering” och moderna koncentrationsläger. Gentemot vågen av utestängning försöker vi hålla emot med civil olydnad och samarbete över gränserna. Just som människor kämpade mot strömmen, när Europa stängdes inför senaste världskriget.

Solidaritet

Runt om i världen kämpar människor mot fattigdom, hunger och förtryck. Som socialister står vi för en solidaritet utan gränser med demokrati- och rättvisekämpar – från Syrien till Kina, från USA till Ryssland. Politiskt, religiöst och sexuellt förtryck tillhör mänsklighetens fiender.

En annan värld är möjlig

Vår mänsklighet står inför skrämmande hot – men samtidigt har vi aldrig haft större möjligheter. Kunnande och erfarenhet, kommunikation och teknologi gör det möjligt att finna lösningar och utvecklingsvägar bort från återvändsgränderna. Vår planet kan aldrig bli ett paradis, men vi kan skapa en mer solidarisk värld där människor lever drägligt i fred och med framtidshopp för sig och sina efterkommande.

Socialistiska Partiet

Liked it? Take a second to support Svensson on Patreon!
Become a patron at Patreon!