Misslyckade planer för Skeppsbron

Skeppsbron i centrala Göteborg skulle ha varit bebyggt för länge sen. Men inga bostäder har byggts då planerna varit oseriösa och inte möjliga att genomföra. Exploateringsgraden har helt enkelt varit för låg och är fortfarande för låg. Det finns ingen ekonomi i dagens planer. Med nuvarande funktion på bostadsmarknaden där enbart profit (vinst) styr vad bygg- och fastighetsbolag vill göra så blir det inget byggt. Inte utan att någon får ta en stor förlust. Det blir i så fall Göteborgs stad för bygg- och fastighetsbolag kommer inte att göra det.

Cwejman i GP verkar ha satt sin tilltro till högerpartierna i Göteborg. Att de på något sätt skulle styra upp situationen, ändra planerna, öka exploateringsgraden, se till att det byggs fler bostadsrätter osv. Det är naturligtvis en naiv inställning för det finns i praktisk politik inga egentliga skillnader mellan högerpartierna och socialdemokraterna. I allt väsentligt är de överens utom möjligen när det gäller existensen av  allmännnyttan.

Det rimliga är att göra om detaljplanen så att det går att få ekonomi i byggandet på Skeppsbron. Sannolikt innebär det högre hus, fler bostadsrätter och färre hyresrätter. Totalt behövs fler bostäder än i nuvarande plan för att det ska bli byggt på Skeppsbron. Mer mark måste bebyggas och sådant som bad, park, tomma torgytor och annat måste plockas bort.  Kanske borde Skeppsbron integreras i det större utvecklingsprojektet som berör norra Masthugget.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!