Svårbegripligt nonsens om medborgarlön i ETC

Max Jonsson och Linda Boodh från Tankesmedjan Ängen har skrivit en debattartikel om medborgarlön i ETC. Det är en svårbegriplig samling floskler och dessutom i vissa fall rena dumheter. Medborgarlön i Sverige skulle ju inte på något sätt hjälpa de gästarbetare som varje år skördar bär i skog och jordbruk i Sverige. De bor ju inte i Sverige och är inte svenska medborgare. De skulle inte få medborgarlön.

Men de två debattörerna menar trots att medborgarlön skulle lösa problemet med underbetald gästarbetskraft i jordbruket och bärplockningsföretagen i skogen. Helt enkelt rena dumheterna. De förklarar inte heller hur medborgarlön skulle få folk att vilka utföra skitjobb, dvs  ett samhällsviktigt men besvärligt arbete, ofta lågavlönat, som få vill utföra. Med medborgarlön skulle ju fler kunna slippa sådana arbeten och vi skulle riskera att ingen ville ha dem. Inte ens höga löner lockar ju folk till bristyrken som plåtslagare, mekaniker, elektriker, snickare, rörläggare osv. Jobb som faktiskt inte ens är skitjobb utan avancerade kreativa yrken. Problemet är att de jobben innebär att en person blir smutsig, måste arbeta fysiskt och de har låg status. Ingen verkar vilja ha dem.

Boodh och Jonsson skiljer också på skitjobb och nonsensjobb, som enligt dem är ett arbete som är överflödigt ur samhällssynpunkt. Det kan enligt dem både vara både högavlönat och lustfyllt, men många arbeten i den här kategorin har skapats mest för att undvika arbetslöshet och leder ofta till en känsla av att man jobbar med något meningslöst. Är jobber lustfyllt så kommer folk att vilja fortsätta utföra detta jobba oavsett om det är samhällsviktigt eller inte och oavsett hur mycket betalt de får. Men frågan är om någon skulle välja att torka skit på äldreboenden om de kunde få lön för att göra ingenting. Oavsett hur stor lönen är. Men de jobben måste utföras. Medborgarlön kan tyvärr inte lösa detta problem även om det mot förmodan skulle innebära höga löner.

Jag får en känsla av att de har noll kunskap om hur industrin fungerar. Ett tillverkningsjobb är idag till stor del ett övervakningsjobb. Det är skittråkigt för den som utför det och många som har ett sånt jobb skulle sluta direkt om de kunde få pengar att leva för ändå. Det gäller också de flesta monteringsjobb på olika industrier liksom välbetalda jobb i byggbranschen eller som hantverkare och yrkesarbetare. Men jobben är samhällsviktiga. Utan industrijobben skulle samhället upphöra att fungera.

Det är alltså inte bara skitjobb och nonsensjobb som är skittråkiga utan kanske nästan alla jobb i industrin. Utan en lösning på detta problem, att de flesta jobb som finns inte kommer att utföras om folk kunde klara sig ändå. Men. Utförs inte jobben går det dock inte heller att ha medborgarlön. Så det blir en omöjlig ekvation. I nuvarande kapitalistiska samhälle med nuvarande teknisk nivå är medborgarlön sannolikt inte möjlig. Utan ett helt annat samhälle krävs och dessutom krävs lösningar där en stor del av skitjobben kan utföras av robotar. Deras artikel är därmed gallimatias, dumheter. Medborgarlön kan inte användas för att lösa några problem i dagens samhälle.

Det som de skriver i följande stycke är faktiskt bara svårbegripligt nonsens:

Under coronakrisens ekonomiska ohälsa har idén om medborgarlön, eller basinkomst, fått mycket uppmärksamhet. Medborgarlönen är så mycket mer än ett “generöst socialbidrag”. Det är en radikal fördelningspolitisk idé, med sprängkraft nog att förändra samhället i grunden, och fullständigt revolutionera vår tillvaro. Den är en avgörande ingrediens i lösningen på ekokrisen, eftersom vi då äntligen skulle kunna börja skörda tid och frihet istället för miljöbelastande produktionsökningar. Den är också ett väldigt effektivt sätt att bygga in trygghet och resiliens i våra samhällen, vilket coronakrisen exponerat vikten av. Men en av de mest disruptiva kvalitéerna i medborgarlönen är kanske dess potential att förankra Graebers uppdelning av nonsensjobb och skitjobb i samhällsstrukturen, bland annat genom att balansera och utjämna löneskillnaderna. Det är alltså ett resursfördelningsinstrument som en gång för alla skulle kunna höja de skamlöst låga lönerna inom till exempel sjukvården. Men för att medborgarlönen ska kunna utjämna löneskillnaderna är det avgörande att den är så pass generös att vi inte längre kan utnyttja vissa grupper genom att låta dem utföra skitjobben. Det är först då som löner och arbetsvillkor tvingas motsvara nyttan och slitet för att säkerställa att de samhällsbärande funktionerna attraherar arbetskraft.

Höga löner är inte nog för att locka folk till vad som upplevs skitjobb idag (en blir ju smutsig). Med medborgarlön skulle det inte bli lättare. Istället skulle det kanske bli så att folk bara ägnade sig åt självförverkligande och bara arbetade med sånt de tyckte om och njöt av. Det låter ju bara, men det övriga arbetet måste utföras. Samhället skulle sluta fungera om inte en massa tvång infördes.

Jag är inte främmande för medborgarlön. Men det kräver sannolikt en helt annan typ av samhälle. Och det löser inga problem i dagens samhälle. Bären behöver ju bli plockade, det är idiotiskt att låta dem ruttna bort. De gamla och sjuka behöver ju skötas, vi kan inte bara lämna dem åt sitt öde. Varor behöver produceras, annars fungerar inte samhället.

Den vision om medborgarlön som Jonsson och Boodh för fram är för naiv. Den fungerar inte utan det behövs mycket mer. En vision av hur ett solidariskt och rättvist samhälle ser ut. Konkreta idéer om hur de problem som finns med medborgarlön kan lösas. Och rent konkret: Hur får vi skitjobben utförda när inte höga löner räcker för de är ju fortfarande skittråkiga, smutsiga och i vissa fall också delvis obehagliga.

 

 

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!