Att unga inte håller avstånd till varandra är förståeligt

Larmen duggar tätt, smittspridningen ökar för folk är ute och håller inte avstånden, sjukvårdspersonal är upprörda, läkare uttalar sig och journalister gör panikartiklar. Men ärligt sagt, är det inte en storm i ett vattenglas? Antalet som dör per dag minskar, antalet som vårdas på IVA minskar och antalet som överhuvudtaget vårdas på sjukhus minskar (de allra senast dagarna har det skett en viss ökning i delar av Sverige).

De unga som inte håller avstånd till varandra har ingen större anledning att vara rädda för covid-19. De blir i allmänhet inte allvarligt sjuka och risken att död är i stort sett obefintlig. Invånare i en befolkning som litar på sin myndigheter och beter sig rationellt kan själva utan problem också bedöma riskerna för sig själva. Och riskerna för unga är mycket små. Så länge de håller avstånd till äldre bör det ju därför inte vara nåt problem. Att uppröras över ungas beteende är onödigt och dumt.

Många i de kritiska riskgrupperna på äldreboenden har redan dött och allt färre kommer att död. Ingen har längre D-vitaminbrist (en sannolik riskfaktor) utom möjligen svarta personer som alltid har heltäckande kläder.

Huvuddelen av den ökning av antalet konstaterat sjuka som finns beror på att en mer omfattande testning kommit igång i flera regioner och landsting. Detta gäller exempelvis Västra Götaland där majoriteten av alla nya fall upptäcks. De som upptäcks är i allmänhet människor som inte är speciellt sjuka, ofta har de inga symptom alls men antalet inlagda på sjukhus i Västra Götaland har ökat något de sista dagarna men sen 5 maj har det varit en stadig minskning. I Stockholm har antalet sjukhusvårdade stadigt minskat sen 15 april men de är fortfarande mer än dubbelt så många som i Västra Götaland.

Som jag ser det finns det inte längre någon anledning till nån större oro för covid-19 och upprördheten över unga som inte håller avstånden är överdriven. Folk måste leva och ett land kan inte vara helt eller delvis stängt hur länge som helst.

Vad som också är uppenbart är att vården av de äldre på äldreboenden måste skärpas upp. De åtgärder som i år vidtagits på grund av covid-19 borde kanske ske varje år när influensan slår till. Folk borde också vänja sig vid att alltid tvätta händerna oftare. Dessutom måste det bli ett slut på besparingar, nedskärningar och privatiseringar i äldrevården.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!