Böckerna om de kriminella gängen

Johanna Lerneby Bäckströms bok Familjen, om släkten Ali Khan i Angered, har uppmärksammats väldigt mycket i svensk media sen den kom ut. Jag har inte läst den utan kommer att läsa den i höst. Det är dock inte den första boken som beskriver de kriminella gängens kultur i Sverige. Det finns också ett antal självbiografiska böcker skrivna av kända kriminella med hjälp av spökförfattare.

En av de första var boken Svensk Maffia av Lasse Wierup och Matti Larsson som kom ut år 2007. Men Liam Norberg hade två år tidigare fått boken Liam publicerad så den var kanske allra först. Norberg var medlem i den så kallade Örnligan och rånare. Nästa bok var en om BMW-ligan av en man som kallar sig Patric, BMW-ligan: Smash and grab heter den och den gavs ut 2009. Samma år kom även Peter Rätz : 9 år som undercover agent, skriven av Dick Sundevall, ut. Den handlar om polisens inflitratör och informatör Peter Rätz. En bok skriven av Tony Olsson med titeln Utbrytare: så lyckades Sveriges mest kända fångar fly kom också ut samma år liksom Liam Norbergs Insidan, brotten, pengarna, tiden.

Wierup och Larsson kom med en uppföljare år 2010, Svensk Maffia-fortsättningen. Samma år kom även Tony Olssons Chockvågor ut.

Bland de gäng som beskrivs i Svensk Maffia finns:

2011 publicerades Den svenske gudfadern, av Nuri Kino. År 2012 publicerades boken Maffiakrig om gängkrigen i Malmö av Joakim Palmkvist och Tobias Barkman. Både de nämnda böckerna handlar delvis om den så kallade juggemaffian, Kinos bok handlar om Milan Sevo. 2012 gavs även Helvetet inifrån – Femton år i Sveriges största brottsorganisation ut, skriven av Daniel Olsson och Lasse Wierup som handlar om Hells Angels. Samma år gavs också boken Gängmedlem skriven av Geir W. Stakset och Niklas Malmborg ut. Beata Hansson och Deanne Rauscher skrev Mille Markovic: biografin som också gavs ut 2012, också det en bok om juggemaffian. Daniel Webb fick också sin bok Livvakten – vägen till monarken, utgiven samma år. Den skrevs ihop med Anders Johansson.

Ett år senare, 2013, kom Liam Norbergs tredje bok, Sökarnas tid: örnligan, nollpunkten, vägen ut.

År 2015 har vi Sista rånet : En bok om ett värdetransportrån, av Anders Adali som också skrivit Svenska rånare som kom ut 2017. Båda två om värdetransportrån och värdetransportrånare. Clark Olofsson har skrivit memoarer som kom ut i två delar, åren 2015 och 2016. Titeln är Vafan var det som hände? 2016 kom Torpeden: en bok om Johan Darwich av Dick Sundevall ut. Darwich var en central peson id et som brukar kallas Sveriges första gatugäng, Gringos.

År 2017 kom även boken Spelet är spelet av Cyril Hellman och Leo Carmona ut och samma år gavs också Mammas son banditen : en brutal roman om kriminalitet, ut skriven av Mehdi Seyyed och Arash Raoufi. Den förstnämnda handlar om Kartellen och Arlandarånet medan den andra handlar om Bandidos MC. Även Maffia – från Capones Chicago till dagens Sverige av Gunnar Wall gavs ut 2017.

Om Södertäljenätverket har tre böcker getts ut, Nätverket : Södertäljemaffians uppgång och fall, skriven av Boris Kayhan och utgiven 2018 samt Följ fucking order: liv och död i skuggan av Södertäljemaffian, skriven av Ann Törnkvist som kom ut samma år samt Spelklubbsmorden av Gunnar Wall. Också den samma år. Vidare kom boken Värdetransportrånet i Stora Höga med flera olika författare ut år 2018.

2018 gavs också boken De kallar mig Solvallamördaren : om Arlandarånets efterspel, min roll i kartellen och vägen tillbaka, skriven av Janne Raninen och Ivar Andersen, ut. Toni Tuunainen och Gunnar von Sydow har skrivit Jag var Sveriges mest jagade rånare : mina år som yrkeskriminell, som gavs ut 2019 som bland annat handlar om rånet i Bräkne-Hoby. Blågul Maffia av Gunnar Wall gavs ut samma år. En annan bok som kom ut samma år är Panamaincidenten av Paul Mardirossian.

2020 kom Ann Törnkvist med en ny bok, Gola, vittna, dö. Även Lasse Wierup har kommit med en ny bok i år, Gangsterparadiset : Så blev Sverige arena för gängkriminalitet, skjutningar och sprängdåd. Dessutom har vi Värdetransportrånaren : Matti Saréns maffialiv av Harri Nykänen som publicerades samma år.

Som ni ser finnas det en mängd böcker om de kriminella gängen i Sverige. Och för varje år som går tycks det bara publiceras fler och fler. Flera av de nämnda böckerna har skrivits av personer som varit och vissa fall fortfarande är kriminella såsom Liam Norberg, Tony Olsson, Daniel Webb, Anders Adali, Clark Olofsson, Leo Carmona, Mehdi Seyyed, Janne Raninen, Tony Tunnainen och Paul Mardirossian. De har då nästan alltid hjälp av journalister eller författare. Många böcker är också skrivna av kriminalreportrar.

Jag har recenserat nån enstaka av dem, men har läst många. Kanske borde jag recensera dem alla. Säkert har jag också missat en del böcker i min uppräkning.

Recensioner:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!