Drabbas verkligen svarta hårdare av klimatorättvisor?

Svarta drabbas hårdare av klimatorättvisor menar den US-amerikanska klimataktivisten Leah Thomas i en intervju i tidningen ETC:

För Leah Thomas är det anmärkningsvärt att folk inte ser problemen i att rasifierade befolkningsgrupper i USA påverkas av miljöproblem i en högre grad än andra befolkningsgrupper. För statistiken talar sitt tydliga språk.

– Det handlar inte bara om att svarta människor drabbas oproportionerligt av en enda miljöorättvisa, utan de drabbas hårdare av alla miljöorättvisor som jag har undersökt. Det handlar exempelvis om tillgång till ren luft, jag har sett statistik som visar att mängden partiklar i luften är fördubblad i områden där svarta människor bor. Svarta bostadsområden är också oftare placerade i närheten av giftiga avfallsområden. Det finns många exempel där svarta människor inte har tillgång till rent vatten, som i Flint, Michigan där barn dricker vatten med bly i, något som aldrig skulle hända i Orange County i Kalifornien. Grönområden är oftast platser långt bort från där svarta människor bor, jag kan fortsätta hur länge som helst…

Hon har rätt. Men också fel. Svarta människor drabbas hårdare för att de är fattigare, inte på grund av att de är svarta. Vita som lever under samma ekonomiska förhållanden drabbas lika hårt. Vita före detta bilarbetare i Flint dricker samma smutsiga vatten som svarta tidigare bilarbetare i samma stad. Klimatfrågan är inte en fråga om rasism, utan en klassfråga. Thomas sätt att se på saken kan därför vara splittrande och felaktig. Den gör en klassallians mellan fattiga av olika ursprung svårare och kan försvåra kampen för ett bättre klimat liksom kampen mot miljöförstöring.

Hon tar också upp covid-19 som drabbat svarta i länder som Storbritannien, USA och Sverige hårdare. I det fallet drabbas svarta i alla samhällsklasser hårdare än vita. Svarta arbetare drabbas hårdare än en vita arbetare och svarta läkare hårdare än vita läkare. Den gemensamma faktorn tycks vara att svarta oftare har D-vitaminbrist. Så skillnaderna gäller bara i länder långt norrut och långt söderut där D-vitaminbrist är ett generellt problem på grund av begränsad mängd sol. Men även covid-19 har en klassaspekt. Det mesta tyder på att arbetarklasspersoner drabbats hårdare i alla länder än personer från överklassen.

Samma felaktiga analys och slutsatser som Leah Thomas tycks dra är också legio i svenska politisk debatt kring många politiska frågor. Det gäller exempelvis polisvåld. Vita som lever under fattiga ekonomiska förhållanden drabbas lika hårt av polisvåld som fattiga svarta. Frågan om polisvåld är därför i första hand en klassfråga samtidigt som det är uppenbart att många poliser har rasistiska fördomar eller är rasister.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!