Även invandrare kan vara idioter och rasister

En kvinna vid namn Dana Pourkomeylian, som av efternamnets ändelse att döma är av armenisk härkomst men i övrigt tyder namnet på att hon sannolikt är dotter till personer som invandrat från Iran. Hon är jurist och tidigare medlem i centerns ungdomsförbund, CUF. Nu har hon skrivit en debattartikel i GP där hon menar att invandring och brott hänger ihop liksom att vänstern på nåt sätt är orsaken till det. Hon har uppenbarligen noll koll.

Helt klart är att fattigdom, arbetslöshet, trångboddhet, utanförskap (alienation) och dåliga hemförhållanden leder till ökad risk för att en person ska bli kriminell. Det håller Pourkomeylian nog med om, fast hon vill hellre uttryck med hjälp av rasistiskt färgad vokabulär. Oavsett etnicitet leder nämligen dessa faktorer till ökad risk för brottslighet hos en individ. Ingen av dessa saker har med invandring i sig att göra. Det finns inget som helst samband mellan invandring i sig och kriminalitet. I själva verket är det så att invandrare, dvs personer som invandrat till Sverige, har lägre brottslighet än personer födda i Sverige. Dessutom har brottsligheten bland invandrare minskat under senare år. De har också en genomsnittligt högre utbildningsnivå så på den punkten har Pourkomeylian dessutom helt fel.

Däremot så har barn till invandrare en högre brottslighet än befolkningen i snitt. Det handlar om personer som är födda i Sverige men vars föräldrar invandrat hit. Orsaken till detta är att deras föräldrar har en sämre ställning på arbetsmarknad, svårare att få tag på en bostad och de kan inte hjälpa sina barn i skolan. En skola som dessutom bara blivit sämre och sämre de senaste årtiondena.

Det som gjort skolan sämre är avregleringar och privatiseringar. Det som gjort trångboddheten och bostadsbristen mer omfattande är nyliberala reformer och borttagna statliga subventioner för byggande av hyresrätter. Det som gjort det svårare att få ordentligt fäste på arbetsmarknaden är nyliberala avregleringar som lett till allt fler tillfälliga jobb och större arbetslöshet. Dessutom har privatisering av vård och omsorg medfört sämre vård för fattiga. Dessa saker ihop med andra avregleringar som lett till en svagare stat och minskningar av ersättningen från de sociala välfärdssystemen och a-kassan har i sin tur medfört ett större rekryteringsunderlag för kriminella gäng och fler möjligheter för kriminella gäng att tjäna pengar på bidragsfusk och fiffel med personliga assistenter, hemtjänst och annat.

Inget av ovanstående har något med invandring att göra, utan med sociala försämringar orsakade av en nyliberal politik att göra. Denna politik stöds och har länge stötts av samtliga riksdagspartier med undantag av Vänsterpartiet som alltså omöjligen kan ha nåt med orsakerna till gängbrottslighet att göra. Den som säger att en fascist är en fascist är inte den som orsakar problemen. Utan problemet är den som är fascist och de som för en nyliberal politik som gynnar fascister.  Dana Pourkomeylian är en typisk representant för de som företräder nyliberal politik och för de som skapar problemen.

Det är lätt för den som har kunskap att se att invandringen inte har något med brottslighetens orsaker att göra. De grupper av personer mer invandrarbakgrund som idag är överrepresenterade när det gäller brottslighet är unga män med en eller två föräldrar från Västafrika (vanligast är då en förälder med ursprung i Gambia), föräldrar som är somalier, syrianer/assyrier, mhallami och kurder. För unga med ursprung från Västafrika och Somalia gäller att de oftare är utsatta för rasism än andra. För mhallami, kurder och syrianer/assyrier gäller att de i århundraden förföljts i sina ursprungsländer. För somalier, mhallami och kurder gäller att de har genomsnittligt låg utbildningsnivå. I huvudsak som en följd av förföljelse, förtryck och krig. De flesta av dessa grupper har varit i Sverige i mer än 20 år, många syrianer/assyrier i mer än 40 år.

De flyktingar som kom med den stora flyktingvågen år 2015 är i huvudsak från Syrien och Afghanistan. De senare har dock i allmänhet levt länge i Iran och kom därifrån till Sverige. Personer med ursprung i Syrien och Afghanistan är underreprsenterade i brottsstatistiken. Det går alltså inte att påvisa ett enda samband mellan de senaste årens invandring och brottslighet.

Däremot är det oerhört lätt att påvisa ett samband mellan sociala nedskärningar, fattigdom, trångboddhet, sämre skola, sämre vård samt arbetslöshet och brottslighet. Brottsligheten i Sverige är ett inhemskt fenomen. Den är skapad i Sverige av en felaktig politik som direkt slår mot de mesta utsatta och de fattigaste i landet. Det är en sådan politik Dana Pourkomeylian företräder. Hon företräder den politik som gett såväl kriminella gäng som religiösa fanatiker att få statliga miljonbidrag genom att driva vårdbolag, omsorgsbolag, skolor och annat. Hon är en representant för den politik som lett till ökade klyftor i samhället, ökad bostadsbrist, ökad trångboddhet, sämre vård och skola för fattiga samt ökad fattigdom. Den politik som hon företräder innebär att de som har det sämsta i samhället har övergetts av staten. Den politik som gynnat de kriminella gäng och gett dem nya möjligheter att tjäna pengar och rekrytera ungdomar.

Dana Pourkomeylian visar med all tydlighet att hon både resonerar idiotiskt och rasistiskt. Invandrare, eller ska vi kanske säga barn till invandrare kan utan tvekan både vara idioter och rasister. Frågan är om Pourkomeylian är det. Jag kan tycka det, men för den skulle måste det inte vara sant.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!