Samordnade insatser mot kriminellt släktnätverk i Göteborg får pris

Insats Tickan  och projekt Otillåten påverkan i Angered är årets vinnare i den svenska brottsförebyggande deltävlingen till European Crime Prevention Award (ECPA) och de kommer att representera Sverige i den europeiska finalen i december. Tävlingen har i år haft temat brottsförebyggande arbete i parallella samhällsstrukturer, med särskilt fokus på klan- och familjebaserad organiserad brottslighet – ett tema som i år valts av Tyskland, som också arrangerar den europeiska, digitala, finalen.

Initiativtagare till Insats Tickan som pågått sen 2017 är lokalpolisområde Storgöteborg nordost och intiativtagare till Otillåten påverkan i Angered är Stadsdelsförvaltningen i Angered. Tillsammans har en stor mängd samhällsaktörer arbetat för att motverka Ali Khan-nätverket, däribland skola, socialtjänst, Kronofogden, Tullen, Skatteverket och Arbetsförmedlingen för att komma åt släktnätverket på alla fronter.

– Alla utredningar där nätverket varit inblandade prioriterades och handlades skyndsamt inom polisen, för att minska risken att vittnen och målsäganden skulle dra sig ur utredningarna. Insatsen har bland annat resulterat i över 40 fängelsedomar, men framförallt i ökad trygghet i området och högre tillit till Polisen, säger Ulf Merlander, lokalpolisområdeschef i nordöstra Göteborg.

Projektet anses bland annat ha ökat tilliten till polisen och tryggheten i området men några belägg för det har jag inte kunnat hitta. Priset delas ut 21 oktober i Hammarkullens Folkets Hus av justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

– Det krävs uthållighet och bred samverkan mellan brottsbekämpande myndigheter för att trycka tillbaka de här nätverken och minska deras påverkan i samhället. Tickan är ett konkret exempel där vi ser att nätverket vi jobbar mot har tagit ett tydligt steg tillbaka, säger Ulf Merlander lokalpolisområdeschef i Storgöteborg nordost, i ett pressmeddelande från Polisen.

– Långsiktigt är det ingen lösning att bara låsa in de kriminella. Det handlar om att få individerna som ingår i släktbaserade nätverk att bli en del av det demokratiska svenska samhället istället för att stå utanför. Därför måste polisen samverka med andra.

Kommunens projekt mot Otillåten påverkan har fokuserat på den påverkan som parallella samhällsstrukturer haft på personalen och på lokalsamhället i stadsdelen. Projektet har visat att problemet är mer omfattande än man tidigare trott.

– Flera åtgärder har satts in för att rusta personalen för att kunna stå emot och förebygga otillåten påverkan från parallella samhällsstrukturer, säger Lisa Pedersen, trygghetschef på stadsdelsförvaltningen i Angered.

Det långsiktiga målet är att främja demokratin genom att hindra påverkan på våra samhällssystem. Våra offentliga verksamheter behöver kunskap och verktyg på alla nivåer för att motverka organiserad brottslighet.

–Insatserna har på ett avancerat sätt utgått från flera kunskapsbaserade metoder för att motverka ett släktbaserat nätverks organiserade brottslighet i området. Resultatet har gett långsiktigt positiva effekter på såväl öppen som dold brottslighet, på trygghet i området, tillit till polisen, antalet redovisade ärenden till åklagare och för kommunens personal att stå emot otillåten påverkan, säger Kristina Svartz, generaldirektör på Brå, i ett pressmeddelande.

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!