Järnsvamp ska minska koldioxidutsläppen från stålverken

En nygammal teknik är det som ska minska koldioxidutsläppen (växthusgasutsläppen) från stålindustrin. Järnsvamptillverkning eller tillverkning av direktreducerat järn som de också säger. En gång i tiden fanns det flera järnsvampverk i Sverige men idag finns bara ett. I Höganäs. Där tillverkas järnsvamp från järnmalm med hjälp av av koloxid och vätgas framställd ur naturgas. Tullverkningen har pågått sen 1917. I länder med mycket naturgas är det vanligt med järnsvamptillverkning.

Att tillverka järnsvamp är alltså ingen ny teknik som LKAB och SSAB ibland hävdar. Det är en gammal teknik som använts länge men då har vätgasen alltså tillverkats av naturgas. Hybrit må alltså vara en uppdatering av tekniken för att framställa järnsvamp men det är inget nytt. Men ur klimatsynpunkt är det verkligen bra om järnpelletsverk och masugnar byt ut mot järnsvampverk vilket SSAB och LKAB tänker att det ska göra. Förutsatt att vätgasen inte tillverkas av naturgas.

Förutom Höganäs har det tidigare funnits flera järnsvampverk i Sverige. Det har funnits i bland annat Tuolluvaara (AB Tuolluvaara Järnsvampverk, ägt av Uddeholms AB, Sandviken Jernverks AB med flera), Persberg (Persbergs Grufve AB/Uddeholms AB, 1953-1973), Hofors (SKF), Söderfors (anlades 1939, Stora Kopparbegs Bergslags AB), Sandviken, Avesta (Avesta Jernverk) och Bohus. De gamla järnsvampverken använde dock också kol i form av koks vid tillvekningsprocessen. På 1980-talet fanns det också planer på att anlägga ett stort järnsvampverk i Stockholms frihamn.

Om vätgasen tillverkas genom elektrolys från vatten som råvara är den fossilfri vilket också gör järnsvampverken fossilfria. Detta har tidigare varit mycket dyrt och därför injet varit ekonomiskt och kommersiellt möjligt. Bättre teknik har dock gjort utrustningen för att tillverka vätgas från vatten billigare vilket gjort det ekonomiskt möjligt.

Det är alltså tillverkningen av vätgas från vatten som är en ny teknik om vi ser till kommersiell användning. Att framställa vätgas ur vatten kräver dock mycket el. Sverige har idag överskott på el och exporterar en hel del så på kort sikt bör det inte var nåt problem. Ett annat problem är att platina krävs för elektroderna till elektrolysen. Platina är en begränsad resurs.

 

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!