I-ländernas regeringar gynnar mest den rikaste procenten

I Sverige har ojämlikheten ökat snabbare än i de flesta OECD-länder. Men andra OECD-länder har inget att skryta med de heller. Oavsett vilka regeringar dom har är det den rikaste procenten som är mest gynnad.

Den som påstår detta är en spansk ekonom, Pablo Torija.

Det gör han i en peer-reviewed*) rapport från City University of London. Tyvärr är rapporten obegriplig för en lekman, men han förklarar sig i en artikel i en spansk dagstidning.

På 70-talet var socialdemokraters mest gynnade grupp den 18e percentilen – dvs den där 17 procent var fattigare och 81 procent var rikare. Konservativa partiers mest gynnade grupp var den 81a percentilen. Och centerpartiers mest gynnade grupp var dom i mitten.

På så sätt hade alla någon som företrädde dom i rikspolitiken.

Torija har tagit hänsyn till att en krona är mer värd för fattiga än för rika.

Sen dess har rikare och rikare människor blivit ”de mest gynnade”. I dag är det den rikaste procenten. Jo, partierna skiljer sig något – medan högerpartier gynnar mest den rikaste promillen gynnar socialdemokrater mest den nästnäst rikaste promillen.

Så här:

Röda är vänsterpartier, gula är centerpartier och blå är högerpartier. Kurvan visar vem dom företräder respektive år.

Och på så sätt blir ju det politiska spelet mest en fars, och inte en särskilt rolig heller.

Torija förklarar inte varför det har blivit så. Han hänvisar till en på sin tid omtalad bok, Colin Crouch’s Post-democracy från 2004. Han förklarar den minskade demokratiska representativiteten med att arbetarrörelsen har förlorat kraft.

Om det är så framstår det ju i första ögonblicket som märkligt att det är just i Sverige som ojämlikheten har ökat mest. Vi har ju en facklig organisering som man i t.ex. Frankrike bara kan drömma om. Ändå är det i Frankrike man har kunnat värna sig bäst mot ökande ojämlikhet; ökningen där är nästan försumbar.

Kanske är det så att det inte tjänar något till att ha ett starkt försvar om man inte vill slåss. Det vill man i Frankrike, i regel.

Jan Wiklund


*) Peer-reviewed: en akademisk term som betyder att det inte publiceras förrän andra forskare i samma bransch har fått titta på det och ge sina synpunkter.

Ursprungligen publicerat på Gemensam-bloggen

Liked it? Take a second to support Jan Wiklund on Patreon!
Become a patron at Patreon!