Övergrepp mot fackföreningar på 1-maj i Turkiet

5.jpg

1 maj är en mardröm för den turkiska regimen. Den har aldrig tyckt om 1 maj. Den har aldrig insett 1 maj som en rättighet att firas. I Turkiet arbetar och producerar arbetarklassen hur mycket som helst med dåliga villkor, dåliga löner, dåliga arbetsmiljöer och nästan obefintliga juridiska rättigheter. Men man har inte rätt att fira 1 maj. Det anser den turkiska regimen.

Därför möttes demonstrerande arbetare på 1-maj med våld. Arbetare blev misshandlade, många blev fängslade och polisen bemötte demonstrationerna med tårgas och vattenkanoner. Ungdomar möttes med grävmaskiner och militära pansarfordon och många klämdes illa under de stora fordnonen
.
Turkiska LO, Turk-Is och DISK är medlemmar i Europafacket och vissa av DISK:s medlemsorgansiationer är medlemmar i FFI. Polisen sköt in tårgas i DISK’s lokal där 1500 människor befann sig. Många blev skadade.

Turkiet vill bli medlem i EU. Turkiska lagar och regler anpassas alltmer till EU:s lagar och regler. Därför är kanske inte bara den turkiska regimen som är skyldig till övergreppen utan EU kan nog anses vara medskyldigt.

För att förhållandena ska bli bättre för arbetarklassen i Turkiet krävs att arbetare och demokrater i hela världen ger stöd till turkiska antiimperialister och fackliga organsiationer.

Intressant?

Borgarmedia: SVD, DN, PDK,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • christoffer

  Dettta måste vara ngt av den mest långsökta ursäkt för kritik av EU

  ”Turkiet vill bli medlem i EU. Turkiska lagar och regler anpassas alltmer till EU:s lagar och regler. Därför är kanske inte bara den turkiska regimen som är skyldig till övergreppen utan EU är kan nog anses vara medskyldigt.”

  Låt os bytta ut lite namn och se om uttalandet är rimligt.
  Nisse vill vara med i Socialistiska Partiet och har mer och mer börjat klä sig som medlemmarna i det partiet. Därför är det kanske inte bara Nisse som är skyldig så han misshandlar sin fru utan även Socialistiska Partiet.

  Anders Om du ska kritisera EU gör det för vad de gör inte för vad andra länder gör. Det senare är inte trovärdigt.
  /C

 • Apan

  Ja det var ju ett långskott i EU kritik som inte ens var i samma världsdel som målet. Fast å andra sidan kanske man kan säga att Anders_S har ju vänstersympatier liksom Stalin hade alltså kanske Anders_S också är medskyldig till Sovjetunionens övergrepp ?

 • christoffer och Apan; så bara för att Anders eventuellt har en lite långsökt poäng är det inte värt att kommentera Turkiets äckliga regim för den repressiva politiken mot arbetarklassen???

 • Apan

  Niklas det är det väl ingen som sagt. Jag VILL inte ha med EU i Turkiet och är kritisk mot hur Turkarna t.ex hanterar kurder mm. Dok så var det ett så längsökt resonemang så jag var tvungen att kommenterar 🙂

 • christoffer

  @Nicklas

  Det är alldeles utmärkt bra att man kritisertar turkiet för de saker som de gör fel. Men Då anders försöker använda turkiets fel för att försöka svärta ner EU (Som faktiskt är anledningen till att turkiet har börjat sluta med mycket sådant.) är så falskt och idiotiskt att man måste protestera.

 • Och här har vi några i USA som faktiskt gjorde något riktigt bra på 1:a Maj:

  http://www.reuters.com/article/wtMostRead/idUSN0144367220080501

 • Tja, något bra gör väl EU då och då, men de kanske skulle ägna sig åt att vara en fredsmäklarorganisation då, och inte en rättighetsinskränkardito då.

 • Anders_S

  EU innebär en demokratisering av Turkiet. Inget tvivel om det. OCh minoritetsfolken, som exempelvis kurder, får det bättre genom lagändringar som sker genom påtryckningar från EU. Men det finns ingenting bra som EU gör när det gäller arbetares rättigheter. Så EU är både bra och dåligt kan man säga.