Medievärldens mäktigaste

Jag har tidigare skrivit en serie inlägg om medieägarna i Sverige, däribland Bonniers och Stenbeck förstås, men också familjer som Hjörne, Hamrin, Ander liksom stiftelseägda koncerner som Schibsted, NT-koncernen (NT Media), MittMedia och Gota Media. Utöver detta finns det ytterligare TV-företag som ProSiebenSat med TV5 och Kanal 9 samt Telenor och en del reklamföretag som JC Decaux och Clear Channel.

När Resumé listade de mäktigaste personerna i media är förstå dessa koncerner de helt dominerande bland dessa mediemakthavare. Den mäktigaste personen kommer förstås från Bonnierskoncernen, Jonas Bonnier, koncernchef i Bonniers. I övrigt återfinns personer från Bonnierkoncernen på plats 6, Jan Scherman, chef för TV4, på plats 9 där Carl-Johan Bonnier, styrelseordförande i Bonniers huserar, plats 20, Bengt Ottoson, Vd för Expressen, plats 21, Ulrika Saxon, Bonnier Tidskrifter, plats 22, Torsten Larsson, Bonnier Entertainment, 26, Casten Almqvist, Bonnier Business Press, 27, Jonas Eriksson, chef för Canal+, 29, Mattias Fyrenius, Nya medier TV4, 38, Johan Ståhl, VD Sydsvenskan, 43, Lena Herrman, VD Dagens Nyheter.

På platserna 51 – 100 finns också flera personer från Bonniers, Magnus Janson, Jeanette Bonnier, Kristina Bellander, Mats Lodin, Sara Öhrwall, Otto Sjöberg och Mats Örbrink. Och slutligen får väl också Daniel Andersson på rankinglistans 44:e plats, från Tidsam, räknas till makthavare från Bonnierkoncernen. Av totalt 79 listade makthavare hör därmed 19 stycken (24 %) hemma i Bonniersfären.

Stenbeck har 8 stycken bland de mäktigaste i medieindustrin, Manfred Aronsson, VD i MTG Sverige på fjärde plats, Christina Stenbeck på 5:e, Hans-Holger Albrecht, VD i MTG på 8:e, Mia Brunell Livfors, VD i Kinnevik på 17:e plats, Sakari Pitkänen, Metro Interactive på 37:e, på plats 47 resp. 49, Richard Marston och Anna Stenberg från MTG Radio. och slutligen Calle Jansson på plats 73.

Schibsted har två bland de tio översta på listan, på andra plats finns styrelseordföranden i Schibsted Sverige, Gunnar Strömblad och på 10:e plats VD:n, Raoul Grünthal. Utöver dessa finns också Aftonbladets VD, Anna Settman, på plats 18, SVD:s Vd, Gunilla Asker på plats 45 samt Mats Alders, Metronome på plats 34.

Hjörnekoncernen har en person mindre på listan än Schibsted, och inte lika långt upp. Thomas Brunegård, VD i Stampen på plats 7 Peter Hjörne på tionde, Lars Rundblom i GP på 40:e och
Per Bowallius på plats 46.

Av övriga stora mediekoncerner i Sverige har ProSiebenSat två personer på listan, Jonas Sjögren på 11:e plats och Staffan Rosell på plats 67. Familjen Hamrin har en person, Lovisa Hamrin på plats 13, familjen Ander representeras av två, Lars Ander på 16:e plats och Victoria Svanberg på plats 60. Mittmedia har sina tre företrädare, Bosse Svensson, på plats 69, Jan Cahling på plats 25 och Pär Fagerström på plats 33. NT Media representeras av Lennart Foss på plats 19 och Gota Media av Bennie Ohlsson på plats 36 samt Kerstin Johansson på plats 76.

Utöver detta har IDG två personer på listan. Av Lars Dahmén på plats 31och Bengt Marnfeldt på plats 65. Sveriges Television och Sveriges Radio är förstås också representerade. Med Eva Hamilton på plats 3, Lena Glaser på plats 35, Mats Svegfors på plats 14 och Cilla Benkö på plats 24.

Det är uppenbart att Bonniers är totalt dominerande i den svenska medievärlden, med Schibsted, Stenbeck, Hjörne och staten därefter. Alla andra mediekoncerner är av liten eller enbart lokal betydelse.

Läs mer: DN1, 2, DPS, Journalisten1, 2, 3, E24, Resumé1, 2, 3, 4, 5, GT, MV1, 2, 3, 4, 5, 6, RT, SVD1, 2, DM1, 2, 3, 4, AB, Newsdesk1, 2, HD, DT,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements