Inre organ är bara användbara om hjärtat slår

Det är i praktiken vad en läkare med erfarenhet av transplantationer säger i en lång artikel i SVD. Och jag vet ingen som ifrågasätter detta påstående. Det betyder att en person som skjutits i fält och vars hjärta slutat slå, knappast kan vara användbar för att ta organ till transplantationer  av. Men det visste vi ju redan innan.

Läkarens mångordiga debattinlägg tillför faktisk inget nytt i debatten. Ingen har ju påstått att Israel använder skjutna palestiniers organ. Teoretiskt tycks det enligt läkaren vara möjligt om den skjutne inte är helt död, eller om organen snabbt kyls ner etc, men i praktiken verkar det inte görligt. Men som sagt ingen har påstått att det sker och jag har från första början funnit det osannolikt att det sker, men det förändrar inte det faktum att sådana rykten finns bland palestinier. Och det är just det som Donald Boström påpekat och vill få klarhet i.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Advertisements
 • Återigen förväxlar man saker. Organ är självklart användbara också när hjärtat inte slår – bara inte för transplantation. Det finns gott om andra bruk. Det finns fortfarande yrkesverksamma ”bodysnatchers”.

  En bra bok om kadaverhandeln är Mary Roachs ”Stiff”:

  http://www.amazon.co.uk/Stiff-Curious-Lives-Human-Cadavers/dp/0141007451/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1251309144&sr=8-1

  Rekommenderas också hennes roliga bok ”Bonk” om den sexuella vetenskapens historia. :O

 • profanum_vulgus

  Förutom att läkaren far med struntprat så är det ju så att ingen heller har påstått att killen var död när man eventuellt tog organen. Han levde ju när de förde bort honom.

  Om det läkaren säger stämmer så borde ju alla större tidningar be om ursäkt för att de skrivit att Kina tar organ från personer som har avrättats genom att skjutas, det måste ju då vara lika omöjligt.

  Dessutom så är det konstigt att man då kan ta organ från folk som dött en våldsam död, t.ex. i en trafikolycka, vilket man ju ofta gör.

 • Ole

  Har idag serverats andra sorters anklagelser på nyheterna mot Venezuelas president och Rysslands skidlandslag. Ska vi nu gå i taket för att svenska nyheter är ryss- och venezolanhatare? Nazisterna dödade en massa ryssar under Andra Världskriget, ska vi säga Aldrig Mer om kritik mot ryssar också?

 • Daniel

  Vill Boström få klarhet i om rykten om organhandel finns bland palestinier? Han återger ju exakt sådana rykten så då besvarade han ju sin egen fråga. Vänsterns dubbelmoral gällande vad som får skrivas om judar respektive muslimer är skrattretande.

 • anders

  ”Förutom att läkaren far med struntprat så är det ju så att ingen heller har påstått att killen var död när man eventuellt tog organen. Han levde ju när de förde bort honom.”

  Läs artikeln igen. Vid en skottskada så påverkas alla kroppens organ och lämpar sig inte för organtransplantation

 • Martin

  Såhär alltså: palestiniern må ha levt när han hämtades, men det finns ingen som vet om han överlevde fram till sjukhus eller inte. Har man tagit emot ett skott i bröstet och ett i magen är det stor risk att organen antingen har skadats av kulorna eller att de har skadats till följd av blodtrycksfall från blödningen som skadan orsakat.

  Att IDF-personal skulle plocka upp palestiniern och föra denne till en intensivvårdsavdelning för att ge sjukvård och sedan plundra honom eller henne på sina organ verkar extremt osannolikt och borde involvera tillräckligt många personer med samvetskval för att någon under en period av 20 år inte ska kunna hålla tyst om detta. Visst att den organbrist som sägs råda i Israel kan leda till en viss hysteri kring att få tag i lämpliga donatorer, men det är en betydande risk man utsätter sig för om man låter transplantera in undermåliga organ i sin egen kropp.

  Man kan även efter läkarens inlägg fortfarande inte helt utesluta att detta sker, men jag tycker att herr Boström borde ha mer kött på benen innan han skriver en sådan artikel och börjar förmedla skvaller och ryktesförmedling istället för att syssla med seriös journalistik. Samtidigt får man väl säga att Israels skötsel av obduktionerna och rutinerna kring dessa är undermåliga. Och nej, jag gillar inte heller ockupationen, men samtidigt tror jag inte att israelerna skulle vara sämre än människor ur andra folkgrupper, eller födas utan samveten för den delen.

  Att det händer i Kina har ju visat hur det kan gå till, men även att det inte går att hålla hemligt. Därför är det något i stil med det här jag skulle vilja se Boström gräva fram: http://www.washingtonpost.com/ac2/wp-dyn/A49239-2001Jun26

 • Tom

  I Kina använder de väl nackskott och då finns det ju i varje fall ingen risk för kontaminering av tarminnehåll m m. Å andra sidan kan man väl också i Kina tänka sig att man söver ner patienten och ”skördar” organen för att avrätta honom efteråt (ifall han inte redan är död). Där finns väl knappast några moraliska skrupler att ta hänsyn till?

 • profanum_vulgus

  anders:
  Ja även det är ju struntprat. En militär kula är helmantlad, har hög hastighet och liten kaliber (Israel kör ju med 5,56 som är kaliber 22) och går normalt sett rakt igenom kroppen utan att avge all energi.
  En jaktkula (för högvilt)är konstruerad för att deformeras (halvmantlad eller hålspets oftast) går ofta långsammare och har grövre kaliber. Mer av energin från kulan stannar i kroppen, det vill säga mer påverkan och bredare sårkanal. Jag har sett djur mindre än människor skjutna med sådana kulor utan att något mag- eller tarminnehåll kommit ut i bukhålan. Då snackar vi även ammunition med DUBBELT så mycket energi som en 5,56.

  Men tänk då en fallolycka eller trafikolycka, då är det många gånger större krafter som påverkar kroppen.

 • profanum_vulgus

  Tom:
  Ganska svårt att plocka ut ögon, tänder, hjärtan osv utan att det märks på en levande människa. Man dör dessutom av ett nackskott och nackskott är knappast okända för Israeliska soldater.

  /*raistiskt påstående, borttaget*/ #AS

 • Tom

  profanum_vulgus:

  Om människan är nersövd lär du ju kunna plocka det mesta från honom utan protester. Om han dör under ”behandlingen” spelar det ju dessutom ingen roll.

  ”..nackskott är knappast okända för Israeliska soldater.” ???? Har väl knappast hävdats att palestinska offer blivit avrättade med nackskott?

 • profanum_vulgus

  Tom:
  Men det lär se konstigt ut under avrättningen.

  De flesta vet de ju inte hur de blivit dödade.

  Där (de bor) fanns det ju tydligen inga moraliska skrupler.

 • Fredrik

  profanum_vulgus, finns väl ingen anledning att be Kina om ursäkt? Kinesesiska regeringen har ju erkänt att organ tas från döda fångar.

  Därtill har man i Kina slutat avrätta med skjutvapen och istället gått över till injektioner för att kunna använda organen. Lägg också märke till att det har funnits läkare och sköterskor beredda vid platsen för avrättningen för att så snabbt som möjligt kunna ta hand om organet. Jämför detta med palestiniern som sköts i både bröst och mage, släpades till en jeep, för att därefter färdas i helikopter till en (får man förmoda) väntande mottagare. Låter, med hänsyn till samtliga omständigheter, inte som idealiska förhållanden för en organtransplantation. Och hur visste man att den skjutne palestinierns organ och mottagaren hade samma blodgrupp (vilket jag antar är en nödvändig förutsättning för att t ex en njurtransplantation ska kunna lyckas)?

  http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/asia/article745119.ece

  http://www.guardian.co.uk/theguardian/2006/may/12/guardianweekly.guardianweekly11

 • Kristoffer

  @profanum

  Svenska militärens AK5 använder 5.56 ammo. Den skada som den svenska AK5:an gör i kroppar är välkänd bland vapenexperter världen över. Det handlar ju inte om enbart kalibern på kulan utan även med vilken hastighet kulan avfyras och hur kulan beter sig vid träff.

 • Endast en liten del av världens organhandel handlar om transplantationer. Resten handlar om organ för forskning och för demonstationer och undervisning av läkare och för de syftena gör det inget om personen, som fått släppa till organ, blivit skjuten till döds eller ramlat ner från ett träd och dött av fallet.

 • Daniel, du har alldeles rätt i att organhandel existerar bland palestinierna. 2007 fälldes två palestinier för att ha lurat förståndshandikappade palestinier att donera sina njurar. Dessa såldes vidare i kontakt med en israelisk doktor.

  Jag antar att du inte ser något problem med att man rapporterar om detta?

 • Anders_S

  Man kan alltså ta organ till andra ändamål även om hjärtat inte slår. Det är uppenbart. Så läkarens artikel känns bara, ja onödig.

 • Kerstin, precis. Och vi vet redan att Rättsmedicinska Institutet i Israel använde kroppar just för undervisning av läkare – utan att ha familjernas tillstånd.

 • lasse

  Att man plundrat organ på avlidna förefaller som ett okontroversiellt påstående men då för andra ända mål än transplantation. Det lär finns ett fall med tre palestinier som undersökts av palestinska läkare och en rad organ saknades, fallet var även uppe i Knesset och hälsoministern uteslöt inte att så kunde ha skett och att så kunde ha skett bekräftas förmodligen av detta fall ‚Äì Abu Kabir Operating Organ Warehouse: Prof. Yehuda Hiss, the nation’s senior pathologist and director of the Abu Kabir Forensic Institute. Hiss is accused of a long list of charges from inappropriate behavior
  as a medical professional to criminal acts such as the illegal sale of and dealings in organs and body parts, removing organs from deceased persons without consent, …
  .

  Enligt sidor om njutransplantation så kan man ta njuren efter någon är sk hjärtdöd men då omedelbart och jag förmodar att det krävs beredskap av specialutrustning och specialister.

  Bodströms artikel är dålig, först gör han ett vagt påstående om att palestinier försvunnit inplockade av Israelerna och returnerats döda och deras organ plundrats för transplantation. Att palestinier plockas in på läsa grunder av Israelerna är knappast något som inte är dokumenterat eller att de avlider när de kommit under Israelisk behandling. Sen exemplifierar han med fallet där han skall ha varit närvarnade vid återlämnandet av en kropp. Historien om hur denne skjutits har han fått berättats av byborna. Men får en känsla av att beskrivningen av hur cigaretter fimpats och coca-colan burken ställts åt sidan är fantasifulla tillägg, det höjer inte trovärdigheten. Dessutom den typen av vittnesmål är osäkra, folk som varken sett eller hört något själva kan inte sällan återberätta vad de hört som om de varit med själva. Även folk som sett och hört lägger till och drar ifrån, tre ögonvittnen och man har tre olika beskrivningar. Killen hade skjutits upprepade gånger, åtminstone två gånger i bålen enligt historien, möjligen fler om det varit automatvapen. Det tyder ju på att avsikten inte varit medvetet för att ‚Äùskadeskjuta‚Äù och plocka organ. Inga uppgifter som anger att han faktiskt var vid liv när han lastades in i helikopter. En tunn historia om man skall bevisa något. Och varför överhuvudtaget skjuta folk först när Israelerna kan plocka in fullt friska palestinier efter godtycke och komma upp med femtioelva skäl för att de avlidit.

  Kopplingen till New Jersey historien och den Israeliska kampanjen om att få de religiöst vidskepliga Israelerna att teckna sig för organdonation är minst sagt tunn eller snarare obefintlig.

  Matthew Cassel Electronic intifada är minst sagt kritisk till Boströms Aftonbladet artikel. Han anser att en sådan artikel som inte presenterar några hårda bevis är till mer skada än nytta för palestiniernas sak och för de som arbetar med att dokumentera Israeliska övergrepp. Om Israelerna kan göra stor sak av detta, t.ex. få den svenska regimen att på något sätt be om ursäkt eller annan utpressning av Aftonbladet resulterar i eftergifter får det negativ effekt för möjligheterna att komma ut med dokumenterade övergrepp. Israel kan då också borsta bort en hel radda med övergrepp som dokumenterats när de kan hänvisa till ett fall där anklagelserna inte kunde bevisas. Att kunna visa på ett fel slår hur många rätt som helst, när man är i underläge har man inte råd med sådant.

 • lasse

  Men det är inte bara Boströms artikel som är dålig, det är vanligt att den här typen av löst tyckande utan att det presenteras hårda fakta som stöd för påståenden verkar vara OK i svensk journalistik. Sen man fått internet och kunnat läsa anglosaxisk journalistik har man fått en annan bild av hur seriösa artiklar som vill påvisa missförhållanden underbyggs av hårda fakta och bevis, sk anekdotisk bevisföring gills inte och kritikerna slår ner obönhörligen på sådant. Jämförelsen utfaller knappast till svensk journalistiks fördel.

 • profanum_vulgus

  Censorn:
  Läs igenom innan ni censurerar, den rasistiska kommentaren finns i inlägget jag svarar på, jag ironiserar över den.

  Fredrik:
  Ja lustigt att man inte rapporterar om det i kinesiska nyheter. Dessutom påstås det här:
  http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article5697088.ab
  Att Kineserna vanemässigt tar organ från döda.

  Kristoffer:
  5,56 kallas i jaktsammanhang för .223 Rem. Det är en kaliber i klass två. Den går knappt att jämföra med t.ex. 30-06.
  Anslagsenergin vid träff på 100 m är 1000 J för 5,56 och 3 200 J för 30-06. Anslagsenergin är all den energi kulan kan använda för att skada kroppen.
  En jaktkula är konstruerad för att deformeras, detta bromsar in kulan i kroppen och ger en större sårkanal = större skada och all energi kulan har överförs till kroppen.
  En militär kula är helmantlad och deformeras därför inte lika mycket utan går normalt sett igenom kropp = inte all energi överförs till kroppen. Däremot tangerar 5,56 höghastighet, med 930 meter i sekunden. Medan 30-06 har en hastighet på 820 m/s. Hög hastighet vid träff innebär att kulan kan börja vobbla eller bocka sig vid träff, detta ger en större sårkanal, men det ger inte mer energi för att skada kroppen.

 • Anders_S

  Profanum: Nej, det finns inget rasistiskt i det inlägget. Det hänvisar till Kina som stat eller till Kinas regering och makthavare. Du hänvisade till kineser som ju var på ett visst sätt. Oavsett om det var en ironi eller inte så var det rasistiskt.

  Dessutom är det bara cenusr om statliga myndigheter förbjuder saker. I detta fall är det jag som ser till att reglerna för kommentarer på min blogg följs. Det heter moderering. Jag är ansvarig för allt som publcieras på min blogg, inklusive kommentarer, däfrö bestämemr jag vad som får publiceras och vad som inte får publiceras.

  http://www.zaramis.nu/blog/kommentarsregler/

  Normalt diskuterar jag inte modereringar, men gjorde denna gång ett undantag. Fortsatt diskussion om detta kommer inte att accepteras.

 • Martin

  När man endå är inne på Kina så bör det sägas att kinesiska myndigheter genomför en stor kampanj i landet för att få människor att bli donatorer för att därigenom minska sitt beroende av organ från avrättade. /*påstående som behöver källa för att det ska få publiceras här, borttaget*/ #AS

 • profanum_vulgus

  Martin:
  Den kanske ska sägas att detta påstås i media också, inte att det faktiskt är så.
  Dessutom hävdas i media att organ från levande bara får användas vid släktskap mellan givare och tagare i Kina. Det sagda innebär att Kina om de tar organ från avrättade måste ta dem efter att de är döda.

  De flesta som dör utan våld borde vara olämpliga som donatorer, de är ju sjuka eller gamla. Sammantaget med läkarens artikel i SvD så innebär det då att det inte finns lämpliga organdonatorer som inte lever. Därför borde vi kanske skrota hela debatten om organdonation.

 • anders

  Det specifika exemplet som har diskuterats är en palestinier som blev skjuten och vars organ skulle använts till transplantation. Uppenbarligen så var just detta fall fel, och då är ju frågan varför artikeln publicerades överhuvud taget, eftersom utifrån detta fall påstods det att israel tog organ från palestinier.

 • Anders_S

  anders: Du har nog inte läst artikeln. Din beskrivning är fel.

 • Pingback: Lästips en fredagskväll ‚Äì Åsa Linderborg | Jinges Web och Fotoblogg()