Hur farlig är svininfluensan och vilka blir smittade?

För att ta den sista frågan först så är det uppenbart att äldre blir smittade i lägre utsträckning än yngre. Detta beror troligen på att äldre haft influensa av liknande typ som svininfluensan. Förmodligen år 1957 (Asiaten) eller möjligtvis 1949.

I första skedet verkar vara mest unga vuxna som drabbats, som exempelvis i Tyskland. Detta beror förmodligen på att det har varit semestersäsong och det är unga vuxna som rser mest. Det är dessa som smittats i andra länder och tagit med sig influensan hem. Unga vuxna fungerar på grund av sina resvanor som den första vågens smittspridare alltså. Det är också därför det i vissa länder ser ut som om bara unga vuxna drabbas och dör.

Helt annorlunda ser det ut i länder där svininfluensan härjat längre tid än i Europa. I Nya Zeeland och Australien är det framförallt yngre barn som drabbats och det är också barnen som främst behöver sjukhusvård och där dödligheten är hög. Dödligheten är dock som vanligt allra högst bland de äldre och baldn folk som också har andra sjukdomar.

Skillnaden mellan Tyskland och Nya Zeeland kan möjligtvis bero på lite olika rapporteringsrutiner, men mer troligt på de saker som jag beört ovan och att smittspriningen udner sommaren varit låg bland barn då man varit ledig från skolan. Det finns därför anledning att tro att de ska bli fler influensafall i Europa under hösten.

Vad som samtidigt förvånar är att smittspridningen avtar i Nya Zeeland och Australien. Detta utan att man faktiskt vet anledningen till detta. I England är det samma sak, men där antar man att det beror på skolledighet. Till saken hör att Nya Zeeland och Australien fått svininfluensan under sin normala influensaperiod, inte på sommaren som vi i Europa. Det hela tycks understryka vikten av att vaccinera skolbarn och förskolebarn i första hand så som man föreslagit i USA. I detta sammanhang bör man också understryka att inga negativa effekter av vaccinet ännu konstaterats.

Samtidigt kan man nog konstatera att i stort så beter sig svininfluensan som andra typer av influensa och det finns inte några större anledningar till nån större panik. Det är samma grupper som har hög dödlighet och samma grupper som drabbas värst.

Intressant?
Bloggat: Jinge, Stenudd,
Borgarmedia: EX, GP1, 2, Sydsvenskan, HD1, 2, 3, DN,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Vet du, detta är den bästa, intelligentaste och mest informativa text jag läst i ett svenskt medium om svininfluensan hittills. Dagspressen borde skämmas. Detta skulle du kunna syndikalisera‚Ķ

 • Hej Svensson,

  Kul med en sammanställning och länk till min blogg, jag misstänker att du botaniserat där en del, vilket är kul. Jag spekulerar ju där att det kan vara någon influensa runt 1949 som kan ha gett immunitet, och du länkar till en artikel från 1950. Finns det något speciellt med 1949 jämfört med andra närliggande år just vad gäller flunsan?

 • bra skrivet!

 • Anders_S

  Jörgen: Ja det var en epidemi (pandemi) 1948-49 med influensa typ A och influensa typ B precis som 1957-58 (Asiaten). Svininfluensan är typ A. Jag trodde du hade kollat upp det med 1949. Statistiken på den den tiden var dock inte så värst bra.

  http://whqlibdoc.who.int/bulletin/1950/Vol3-No2/bulletin_1950_3(2)_187-214.pdf

 • Pingback: Smittspridningen av svininfluensan sker i två faser | Svensson()

 • Påskharen

  Har sjäv valt bort alkogel. Tycker den luktar sjukhus. Har testat no-germs istället och tycker den är bättre.

 • Pingback: Media sprider onödig panik | Svensson()

 • Jag har per e-post kommunicerat med olika ansvariga på främst SMI och Socialstyrelsen och inte fått se något argument som talar mot Ann-Cathrin Engwall :s resonemang och slutsatser. Jag tror dock några har börjat inse och tänka om.
  Min enkla modell för några olika vaccinationsatrategiers effekt på flockimmuniteten inför en potentiell andra våg med ett förändrat farligare influensavirus finns på min hemsida.

  Modellen bygger på Ann-Cathrin Engwalls vetenskapligt grundade resonemang som nu i mer detaljerad form finns med som ett appendix. Modellen emotsägs inte av smittskyddsläkaren Staffan Sylvans uttalande i UNT 9 sept.
  ”På lång sikt är naturligt förvärvad immunitet efter genomgången influensa det bästa skyddet. Ett skydd som bör kompletteras hos riskpatienter med vaccination mot de varianter av influensa som hela tiden dyker upp.”
  Tvärtom, men modellen och Staffan Sylvans uttalande går inte ihop med Socialstyrelsens och Smittskyddsinstitutets strategi om massvaccinering av alla.

 • Min fru Ann-Cathrin Engwall, PhD i molekylär cellbiologi, hittade idag en forskningsrapport som faktiskt stödjer hennes resonemang.

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19703472?ordinalpos=1&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DiscoveryPanel.Pubmed_Discovery_RA&linkpos=1&log$=relatedarticles&logdbfrom=pubmed

  Jag citerar :

  ”Our results indicate that avoiding a second influenza epidemic is plausible given sufficient levels of cross-protection are attained via natural infection during an early (herald) wave of infection or vaccination campaigns prior to a second wave. Furthermore, interventions aimed at mitigating the first pandemic wave may be counterproductive by increasing the chances of a second wave of infection that could potentially be more virulent than the first.”

  Man talar alltså om att det finns en nytta av att befolkningen har ett naturligt försvar för att motverka ATT en andra våg av influensan uppkommer, vilket iofs är en aspekt som vi inte berör i första hand.

  Men man säger dessutom att åtgärder för att begränsa smittspridningen i våg 1 kan vara kontraproduktiva när det gäller effekterna som uppstår i en andra, potentiellt allvarligare influensavåg.
  Det är exakt det som Ann-Cathrin har fört fram.

  Det är ännu inte för sent för beslutsfattarna att tänka om !

 • Pingback: Folk dör av influensa | Svensson()

 • Pingback: Ingen vaccinbrist | Svensson()

 • Pingback: Dödligheten i svininfluensan | Svensson()

 • Pingback: Vadå vaccinbrist? | Svensson()

 • Pingback: Med svininfluensan i Chicago | Svensson()

 • Pingback: Svininfluensans kulmen | Svensson()

 • Pingback: Redan från början visste man att svininfluensan inte var farlig | Svensson()