Media sprider onödig panik

Medias extrema uppmärksamhet kring svininfluensan orsakar enligt min uppfattning nästan lika mycket problem som själva influensan. Det är den överdrivna mediarapporteringen som orsakar att mängder med folk vänder sig till sjukvården helt i onödan. Utan media, hade nog sjukvården kunnat ta det lugnt. Eftersom svininfluensan faktiskt inte är värre än en vanlig influensa. I själva verket är det en helt vanlig influensa, orsakat av en variant av ett virus som cirkulerat bland människor sen spanska sjukan. Därför borde folk ta det lika lugnt som man brukar göra.

De flesta som får svininfluensa blir inte speciellt sjuka och de få som dör i denna första smittvåg är sådana som har andra sjukdomar. I andra fasen, som Nya Zeeland och Australien redan haft, har det främst varit barn som dött och krävt allvarlig sjukhusvård för det är främst barn och ungdomar som blir smittade och också blir ordentligt sjuka. Dödligheten och andelen som kräver sjukhusvård verkar dock ha varit högst bland de gamla, men det är som sagt var inte många gamla som blir smittade då de förmodligen har nån typ av immunitet mot svininfluensan.

Och nej, jag tror inte vaccinet kan rädda 500 människors liv. Det kräver ju två saker, att vaccinet fanns tillgänlgigt nu och att det beräkande antalet döda skulle vara betydligt fler än 500. En normal influensaepeidemi innebär att omkring 1 000 till 2 000 människor, i stor utsträckning gamla och sjuka. De gamla kommer denna gång inte att drabbas lika hårt då många bär på någon form av immunitet. Det betyder att så många som vanligt inte kommer att dö. Sannolikheten för mer än 500 dödsfall förefaller därmed inte så stor (siffror från Australien och Nya Zeeland tyder snarare på en tiondel av det). Och då kan inte heller 500 räddas av vaccinering. Speciellt inte om vaccinet kommer när epidemin är över. Vilket mycket väl kan bli fallet.

Intressant?
Bloggat: Jinge, Kim Müller,
Borgarmedia: AB, EX1, 2, 3, 4, GP1, 2, 3, 4, DN1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Advertisements
 • Richard

  I Norge, i september, var det fare for at 1,4 millioner mennesker skulle v?¶re smittet. Man måtte regne med n?¶rmere 40% frav?¶r. Nå har helsemyndigheten forskj??vet denne spådommen til februar-mars. Bare 1150 mennesker er så langt smittet i Norge…

 • Deevo

  Samhället sparar sköna miljarder på vaccin, sen anser jag att du underdriver faran med pandemin. Den muterar så småningom och det är då den blir mkt farlig. Blev själv av med min faster och mina kusiner i spanska sjukan som hade samma förlopp som svininfluensan. Kommer att vaccinera mig. Vill inte bli smittbärare och gå runt som ett laddat vapen med liv på mitt samvete. Dessutom är det från början fullt friska unga personer som just nu ligger i konstgjorda lungor. Det vill jag inte heller ha på mitt samvete. Att media rapporterar är ju bara bra. Du kanske har förstått att det här är farligt, men jag märker att folk är dummare än du någonsin kan ana och de kommer att behöva mkt information innan de reagerar. Även personer (sjukvårdspersonal) i min närhet diskuterar på allvar att de inte är i riskzonen och inte planerar att vaccinera sig fast att de har hand om patienter som inte kan vaccinera sig pga deras allvarliga sjukdomsbild. Dessa fall är att jämställa med mord anser jag, men det är kanske skönt att slippa några patienter… vad vet jag?

 • Martin

  Vore intressant med nån slags analys om huruvida den panikartade rapporteringen i media på något sätt speglar folkets uppfattning. Människor i gemen verkar ha en sund och balanserad uppfattning om läget, men det är bara extremerna som kommer till tals, de som skiter i allt och de som tror de kommer att dö.

  Fast ta det lika lugnt som man brukar tycker jag inte man skall göra. Alla bör gå och vaccinera sig som rekommenderats. Det kommer säkerligen att komma fler pandemier i framtiden, med än svårare sjukdomsförlopp. Då är det viktigt med data från tidigare pandemier så man vet vilka insatser som fungerar. Om nu inga andra argument biter..

  Att epidemin ebbar ut innan man hunnit få vaccin stämmer inte heller. En säsongsinflensa brukar hålla i sig upp till 6 mån, och på den tiden hinner man få vaccin.

 • Anders_S

  Viruset muterar så småningom, sjävklart, men då är det inte längre svininfluensa utan något annat. Och då pratar vi om nästa influensasäsong. Om ett och ett halvt år.

  Vad gäller vaccinet så tar det tre till fyra månader innan alla kan vara vaccinerade. Väldigt många kommer då att ha haft influensan.

  Uppgifter från USA, Australien och Nya Zeeland tyder på att svininfluensan ebbar ut mycket snabbare än 6 månader. Men det kan ju visa sig att den kommer tillbaks. Vi får se.

 • Pingback: Vadå vaccinbrist? | Svensson()

 • Pingback: Folk dör av influensa | Svensson()

 • Pingback: Med svininfluensan i Chicago | Svensson()

 • Pingback: Svininfluensans kulmen | Svensson()