Arbetarna får betala krisen och mer pengar till kapitalisterna

Vi har en rad svenska företag som under förra året gick sämre än på mycket lång tid. För en del gick det så dåligt att de sagt upp tusentals människor för att rädda vinsterna för några få (och därmed gick det i slutändan inte så dåligt ändå kanske). I samband med bolagsstämmorna i år kommer många av dessa bolag att höja utdelningarna till aktieägarna.

Tydligare än så kan det inte visas, att ett lite fåtal skor sig på krisen medan det stora flertalet, arbetare och andra anställda i företagen får betala i form av arbetslöshet och sämre ekonomi. Det är helt enkelt det orättvisa klassamhället i sin prydno. Det klassamhälle som är resultatet av kapitalism. Kapitalisterna som orsakat krisen går skadeslösa medan arbetarna som är helt oskyldiga får betala.

Bland de företag som sagt mängder med folk och som kommer att höja utdelningen till aktieägarna märks de Wallenbergkontrollerade Husqvarna och Electrolux, Rausings Alfa-Laval och statligt kontrollerade TeliaSonera.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Utdelningar åt folket! | Aktiebloggar.se()

 • Analysen kring aktieutdelningar är förenklad i den meningen att utdelningarna skulle gå till ett fåtal.

  Bland de större kapitalägarna i vårt land, på gott och ont, finns pensionsfonder och pensionsstiftelser (tjänstepensioner, AP-fonder, privat pensionssparande av olika slag). Såsom systemet de facto fungerar har aktieutveckling och aktieavkastning en väsentlig påverkan på många människors pensioner. Det här med kapitalism är inte så svartvitt.

  • Anders_S

   Allianspartisten: Av det totala aktieägandet står pensionsfonder faktiskt för en liten del i Sverige jämfört med i andra länder. Ta en kolla på aktieägandet i de största bolagen får du se. Traditionellt är de stora aktiäagrna i sverige Investmentbolag (inkluisev förvaltningsbolag, holidngbolag, personliat kontrollerade ägarbolag etc), familjekontrollerade stiftelser, försäkringsbolag och andra rörelsedrivande företag. Så har det i all fall set ut de senaste 50-60 åren.

   Det är mycket problematiskt att aktiemarknaden har påverkan på pensioner. Men det är snarare börskursen än utdelningarna som har påverkan skulle jag vilja säga.

 • Pingback: Vänstern inte ensam om kritiken av bankernas direktörer | Svensson()