Världen tittar på när revolten i arabvärlden slås ner

Västvärlden tjafsar och pratar om flygförbudszon i Libyen. Ingenting händer. För troligen har väl de imperialistiska stormakterna kommit fram till att det är bäst för deras intressen om Ghaddafi tar tillbaka makten. För då kan revolten i hela arabvärlden förmodligen stoppas.

I Bahrain har förmodligen västvärlden godkänt att regimen med hjälp av trupper från Saudiarabien och hjälp Förenade Arabemiraten slår ner upproren. Precis som i Libyen sker det med brutalt våld. I fallet Bahrain mot obeväpnade civila medan det i Libyen mer handlar om ett inbördeskrig där den som har störst vapen vinner. Genom att slå ner upproret i Bahrain räknar Saudiarabien och Förenade Arabemiraten såväl som de imperialistiska makterna i väst med att revolterna i arabvärlden kan stoppas.

Genom ett blodbad i Libyen och massiv repression i Bahrain förhindras revolter i Marocko, Saudiarabien och många andra länder är förmodligen tanken. På det sättet kan imperialismen behålla kontrollen över viktiga råvaror som olja och fosfat. Bägge är varor som riskerar att ta slut, eller i alla fall så beräknas produktionen minska, inom en inte alltför avlägsen framtid. Oljan är nödvändig för kapitalismens funktion och fosfater är helt nödvändigt för att det moderna jordbruket ska ge tillräckligt med föda till oss alla.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements