Pokerfiffel

FBI har slagit till mot flera nätpokersajter. Kanske inte så mycket för att de fifflat i sig som media fokuserar på. Utan snarare för att nätpoker tycks vara olagligt i större delen av USA och för att banker inte får hantera deras penningtransaktioner:

De tre tjänsterna är USA:s största i sitt slag och omsätter många miljarder kronor i landet, trots att ett förbud mot onlinespel finns i en majoritet av delstaterna. Justitiedepartementet anklagar de misstänkta företagen för att ha tagit cirka en tredjedel av kundernas betalningar i egen ficka.

Tre personer har hittills gripits, men den enda anledningen till varför inte alla har frihetsberövats är att de andra åtta befinner sig utanför USA. FBI har för övrigt också inlett en civilrättslig process om pengatvätt som omfattar över 20 miljarder kronor.

– Enligt anklagelserna har de svarande satt ihop ett utstuderat och brottsligt bedrägeri, alternativt lurat ett par amerikanska banker och framgångsrikt mutat andra för att på så vis försäkra sig om ett fortsatt flöde av miljarder i illegala spelintäkter, säger New York-åklagaren Preet Bharara i ett pressmeddelande.

De gällande lagarna för onlinespel i USA är från 2006 då kongressen gjorde det olagligt för inhemska finansinstitutioner att hantera betalningar till spelsajter. Det blev då också ett federalt brott för speltjänster att medvetet ta emot betalningar i USA.

Detta har gjort att nätpokerbolagen tagit till en rad tvivelaktiga metoder för att kringgå förbudet. Sannolikt har också nätpokerbolagen använts för att tvätta svarta pengar och på det sättet för att underlätta annan typ av kriminell verksamhet. De nätpokersajter som stängts av FBI är Fulltiltpoker, Pokerstars och Absolute Poker. Att pokerbolagen tagit större delen av kundernas pengar och stoppat dem i egen ficka tyckes mig däremot vara helt normalt. Det är liksom själva idén med poker. Att spelanordnaren ska tjäna de stora pengarna alltså.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements