Ghaddafi gripen eller död? Eller?

Det nationella övergångsrådet i Libyen (NTC) hävdar att man gripit Muammar Ghaddafi och har också uppgett att han dött av de skador han fick vid eller innan gripandet i Sirte. Enligt en del källor ska Nato ha varit inblandat på något sätt. Ghaddafitrogna hävdar att uppgiften om att han är gripen eller död inte är sann. Vi får nog vänta tills det går att få bekräftelse innan vi konstaterar att Ghaddafi dött.

Om han är gripen eller död så innebär det förhoppningsvis att inbördeskriget i Libyen är slut.  Då börjar det som kanske är ännu svårare. Att försöka bygga demokratiskt strukturer och ett demokratiskt samhälle i Libyen. Ett land där sådant aldrig har funnits. Det finns en mängd inbördes mycket olika krafter och många motsättningar inom den libyska oppositionen. Det finns allt från muslimska fundamentalister, före detta Ghaddafiamhängare till västinfluerade liberaler. Socialister finns det dock väldigt få. En verklig arbetarrörelse saknas i Libyen och demokratibygget kommer att bli svårt.

I  motsats till i Tunisien och Egypten finns dock inga gamla maktstruktruer kvar. Den gamla staten, baserad på Ghaddafis familj och deras garde, är förstörd så man får börja från början kan man säga. I Tunisen och Egypten finns de gamla maktstrukturerana kvar, ja i Egypten har militären till och med makten.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements