Vem fan är Mo Yan?

Mo YanSå kan nog reaktionerna på nobelpristagaren i litteratur sammanfattas. Reaktionen i Sverige i alla fall. Kanske i hela västvärlden. I Kina är han säkerligen välkänd så det är sannolikt inget fel på hans meriter. Han är säkert värdig priset även om få i Sverige faktiskt har möjlighet att bedöma det.

En del medelklassiga kulturtyckare verkar dessutom skämmas för att de inte vet nåt om denne kines. Men ärligt sagt är det inte konstigt. I stort sett ingen vet nånting om Mo Yan. Han skriver på ett ett språk, om än mycket stort, som väldigt få begriper och det är ovanligt med översättningar av kinesisk litteratur till svenska. Vi är fullt upptagna med att försöka vara bättre US-amerikaner än vad invånarna i USA är själva.

Men nobelpriset kanske kan ha nåt gott med sig. Vi kanske kommer att få mer kinesiska litteratur översatt till svenska. Kanske kommer folk att hädanefter läsa mer böcker med ursprung i Kina och fler kinesiskspråkiga författare.

I Kina varierar reaktionerna. Kommunistpartiet verkar gilla att Mo Yan fått priset medan flera dissidenter reagerat klart negativt:

Han ser Mo Yan som en representant för den kinesiska regeringen, och kan inte förstå hur Nobelkommittén valde att ge priset till en sådan person, efter en måttstock som är helt annorlunda än den som användes för Liu Xiaobo 2010.

– Nobelpriset i litteratur har nu urartat, säger Ai Weiwei.

Ai Weiwei får medhåll av en annan känd dissident, Wei Jingsheng.

– Titta bara på den kinesiska regeringens upprymda hajp av Nobelpriset före och efter tillkännagivandet. Vi kan se att priset tilldelades i syfte att behaga kommunistregimen och därför inte är något som man behöver fästa någon större vikt vid, sade Wei Jingsheng enligt AFP.

Dissidenten och exilförfattaren Yu Jie kallar i en intervju med tyska Deutsche Welle valet av Nobelpristagare ”den största skandalen i litteraturprisets historia”.

– Att en författare som kopierade Mao Zedongs text och sjöng hans lovsång kan vinna priset — Mao Zedong slaktade till och med fler människor än både Stalin och Hitler.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Köp en bok av Mo Yan hos Bokus

Köp en bok av Mo Yan hos Adlibris

Advertisements