Det samhälle som borgarregeringen vill skapa

Amerikansk höstBoknytt
Amerikansk höst
Kent Werne
Ordfront

Det samhälle som borgarregeringen vill skapa

Kent Wernes bok Amerikansk höst  – reportage från ojämlikhetens land handlar om ett dysfunktionellt samhälle, USA,  där fattiga saknar många av de rättigheter och möjligheter vi i Sverige betraktar som självklara. Billig bra sjukvård, arbetslöshetsersättning, socialhjälp, fackliga rättigheter, föreningsfrihet. Det handlar om ett samhälle som endast med användande av skygglappar kan beskrivas som demokratiskt.

Boken beskriver det samhälle som den nuvarande svenska regeringen ser som det bästa på jorden. Ett samhälle där i stort sett allt är utlämnat till marknaden och de som inte kan betala, de som inte har pengar, de får därmed i stort sett ingenting. De får ingenting och deltar inte heller i samhället. De fattiga röstar inte, de agerar inte, de för inte fram sina egna krav och har ingen egen röst. De fattiga är ofta svarta, ofta latinos, invandrade eller infödda, men också vita. De senare framstår ofta som rasister och kristna fundamentalismen. Undantag finns förstås, det finns arbetare, det finns fattiga som kämpar tillsammans. Men de förblir undantagen som bekräftar regeln.

Det är ett skrämmande och fruktansvärt land som Kent Werne beskriver. Det är den framtiden vi har att vänta oss om den politik som borgareregeringen för fortsätter. Det samhälle som beskrivs i boken är det samhälle vi är på väg mot. Ett samhälle med fruktansvärda klyftor. Där rikare bara blir rikare och fattiga bara fattigare.

Utöver detta är boken också en historiebok där man kan lära sig en del om USA:s historia. Om varför det blivit som det blivit där på andra sidan Atlanten. Varför facket är så svagt. Hur apartheidlagar ännu finns kvar och hur de användes fram till och med1960-talet.

Läs boken och bli förbannad. Läs boken och sätt igång med att förhindra att Sverige blir på det viset.

Dock, en lite randanmärkning. Boken hade behövt bättre korrekturläsning. Det finns en del irriterande språkliga fel. Exempelvis heter det att något fylls till brädden (inte bredden) och till slut rinner över. Detta fel och andra liknande småfel förekommer genom hela boken.

Anders Svensson

Läs mer: HD1, SVD1, 2, 3, 4, DN1, 2, 3, GP1, Johannes,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Köp boken hos Adlibris

3 svar på “Det samhälle som borgarregeringen vill skapa”

Kommentarer är stängda.